Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pinochet pokopan uz vojne počasti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posmrtne ostatke bivšeg čileanskog diktatora Augusta Pinocheta, koji je umro u nedjelju, uz vojne počasti ispratili su članovi njegove obitelji i pristaše na pogrebnoj svečanosti na kojoj su jedinoj predstavnici države, ministrici obrane, bili upućeni gromoglasni zvižduci.

Tijekom održavanja same svečanosti u vojnoj akademiji u Santiagu, više od dvije tisuće protivnika bivšeg diktatora odavalo je nedaleko od tog mjesta, ispred predsjedničke palače, počast bivšem predsjedniku Salvadoru Allendeu, kojega je Pinochet svrgnuo 11. rujna 1973.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pinochet se oporavlja Slika nije dostupna Pinochet stabilno

Pinochetova kći Lucia je odlučno zatražila nasljedstvo svog oca i napala međunarodni tisak, dok je diktatorov unuk zahvalio djedu koji je "srušio marksističku vladu u jeku Hladnoga rata".

Četiri granadira u svečanoj odori stajala su uz lijes prekriven
čileanskom zastavom na koju su bili položeni njegova kapa, mač i zapovjednička palica.

Vojni zapovjednik, general Oscar Izurieta, rekao je da "povijesti treba prepustiti objektivno i pravedno vrednovanje" Pinochetove vladavine, dodajući da nije na njemu da daje ocjenu vojnog režima.

Pokop Augusta Pinocheta izravno je prenosila državna televizija. Počeo je dolaskom lijesa koji su nosila četvorica akademaca, a nastavljen svečanom misom u dvorištu vojne akademije.

Pinochet, koji je u nedjelju umro u 91. godini, pokopan je uz vojne počasti kao bivši zapovjednik oružanih snaga, a taj je naslov zadržao i nakon pada diktature (1990.), do 1998.

Socijalistička predsjednica Čilea Michelle Bachelet nije pak htjela organizirati državni ispraćaj namijenjen bivšim predsjednicima države.

Pokop je priveden kraju bez izgreda.

Posmrtni ostatci bivšeg diktatora trebaju se vojnim helikopterom prevesti u Concon, 100 km zapadno od Santiaga, gdje će se kremirati.

Pepeo će obitelj prenijeti na svoje imanje u Los Boldosu, 110 km istočno od Santiaga, na obali Tihog oceana.

Okupljanje Pinochetovih pristaša i protivnika ovih dana svjedoči da je čileansko društvo i dalje podijeljeno u svezi sa
sedamnaestogodišnjim vojnim režimom.

Aktivisti za ljudska prava podsjećaju da je za njegove vladavine ubijeno i nestalo 3.000 ljudi, a 30.000 je zlostavljano, dok pristaše ističu "čileansko gospodarsko čudo" za koje ga drže zaslužnim.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene