447978
447978
447978
447978
447978

'NISU BILI NITI SVJESNI DA SMO TAMO' Piloti američkih Raptora opisali presretanje sirijskih aviona

  • , 26.08.2016., 09:28
  • Autor:
  • komentara

O nedavnom incidentu u Siriji, u kojem su sirijski piloti bombardirali položaje blizu kurdskih snaga, s kojima su zajedno bili i američki specijalci, progovorili su i američki piloti.

 
 
 
 
F-22 Raptor (Foto: Arhiva/AFP)
F-22 Raptor (Foto: Arhiva/AFP)

U intervjuu za USA Today, piloti američkih borbenih zrakoplova F-22 Raptor, rekli su da sirijski piloti nisu bili niti svjesni da ih oni već neko vrijeme promatraju. Kad su američki piloti napokon obznanili svoju prisutnost, sirijski piloti naglo su prekinuli s djelovanjem i otišli.

"Slijedio sam ga sva teri njegova preleta. Činilo se da nije imao pojma da sam tamo", rekao je 38-godišnji bojnik američkih zračnih snaga.

Stožerni general Charles Corcoran pojasnio je što se nakon toga dogodilo. "Jednom kad je F-22 uspostavio radijski kontakt s njima, prestali su s djelovanjem. Dali smo im to do znanja", rekao je Corcoran.

SAD je sirijskom režimu Bašara al Asada već napomenuo da ne smiju letjeti nad iodređenim dijelovima vlastite zemlje, no situacija u Siriji je i dalje napeta. Amerikanci imaju vrlo ograničen broj svojih snaga na sirijskom tlu, a njih brani američko zrakoplovstvo iz zraka.

Glasnogovornik Pentagona Peter Cook rekao je medijima da su slučajno sirijski borbeni zrakoplovi došli preblizu položajima američkih specijalaca, bili bi upozoreni na to te da SAD uvijek zadržavaju svoje pravo na samoobranu.

Na sreću, u ovom slučaju, upozorenje je bilo dovoljno. "Najviše zabrinjava mogućnost krive procjene. To se može dogoditi s obje strane", rekao je general poručnik Jeffrey Harrigian, zapovjednik američkih zračnih snaga na Bliskom istoku.

"Razjasnili smo to našim ljudima od najvišeg do najnižeg položaja: Nismo u ratu s Rusijom ili Sirijom. Nismo ovdje da bi rušili sirijske ili ruske zrakoplove", dodao je Harrigian.

Slati vojnike u borbu s nejasnim ili delikatnim napucima nije idealan scenarij. Svaka sekunda koju pilot potroši na procjenu treba li pucati ili ne, može ga potencijalno stajati života.

Na reću do situacija u kojima bi u pitnaju bio život ili smrt pilota, nije došlo. "Razmišljam kako smiriti situaciju najbolje što znam te istovremeno osigurati sigurnost naših trupa", rekoa je drugi, neimenovani pilot, koji je presreo sirijske zrakoplove.

Njihovo zapovjedništvo pratilo je svaki njihov korak, a zapovjednik je samo kratko izjavio da "ne bi oklijevao povući obarač". Naravno, da je došlo do toga.

"Sve što bi mi bilo potrebno da ih oborim u tom trenutku jest izvještaj s položaja na tlu da su napadnuti. Bili smo u savršenoj poziciji to izvršiti s poprilično naprednim naoružanjem", rekao je general bojnik Jay Silvera za USA Today.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se