Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Riskirao život preko sto osoba

Pilot popio bocu vodke pa se onesvijestio u zrakoplovu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uslijed leta iz Calgaryja do Cancuna, Miroslav Gronych proglašen nesposobnim za obavljanje dužnosti.

Pilot koji se onesvijestio u kokpitu prije leta u Kanadi je priznao da je kriv za optužbe u vezi nesposobnosti obavljanja dužnosti upravljanja zrakoplovom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vozio i službenog psa Pijani policajac izazvao prometnu nesreću: Pogledajte koliko je napuhao u rano jutro Ilustracija Šok u avionu Pilot prigušio svjetla i počeo gledati sadržaj koji je šokirao putnika: Otišao je na WC i nakon toga zaspao

Let kojim je za Sunwing Airlines trebao upravljati Miroslav Gronych, s radnom vizom iz Slovačke, trebao je krenuti iz Calgaryja te preko Regine, Saskatchewana i Winnipega letjeti do Cancuna u Meksiku. Ali prije leta 37godišnjak je pronađen kako spava na svom mjestu te je zatim udaljen iz zrakoplova.

Ustanovilo se da mu je razina alkohola u krvi čak tri puta veća od dopuštene.

"Ne mogu ni opisati koliko sam posramljen." rekao je na sudu u Calgaryju. "Moja djeca će biti kažnjena za moje greške."

Izjava o činjenicama izdana od strane tužiteljstva, čitana na sudu, ističe kako su policijski službenici primjetili da su mu pilotski činovi naopako pričvršćeni na odoru, a sluškinja je pronašla praznu bocu vodke u njegovoj hotelskoj sobi. Također navode da je sat vremena kasnio i to pokušavao opravdati tvrdeći da se izgubio prolazeći kontrolu.

Kada se Gronych ukrcao na zrakoplov, borio se da objesi svoj kaput, baljezgao je govoreći i jedva stajao uspravno, rekli su na sudu. Nakon sto mu je kopilot predložio da napusti zrakoplov jer je vidno alkoholiziran, kaže: "Činio se vrlo opušten i rekao, 'Ok, u redu, ako ti tako misliš.'" Ali se ubrzo vratio i zaspao u pilotskoj kabini naslonjen na prozor nakon čega su ga opet zamolili da napusti zrakoplov te su ga agenti držali dok nije stigla policija.

Na sudu je rečeno kako su putnici lažno obaviješteni kako je pilotu naglo pozlilo, ali neki su ga vidjeli prije ulaska u kabinu i odmah posumnjali na alkoholiziranjo stanje.

Njegova odvjetnica Susan Karpa tvrdila je da Gronych noć prije nije mogao spavat te se osjećao kao da će ga zahvatiti nekakva bolest. Zbog toga je popio par čaša vodke i tablete za smirenje, planirajući da se ujutro probudi na vrijeme i javi kompaniji da neće moći obaviti svoju dužnost.

"Zaboravio je namjestiti alarm te ga je probudio poziv iz kompanije, nakon toga je dovršio bocu vodke i krenuo na posao." izjavila je Karpa na sudu. "Ne zna zašto je dovršio bocu prije nego je krenuo, zna samo da mu je snaga volje tada popustila."

Obrana je tražila šest mjeseci zatvora, ali tužiteljstvo je inzistiralo na minimalno pet i doživotnu zabranu upravljanja zrakoplovima. "Doveo je u rizik živote 105 osoba, nadajmo se da mu više nikad neće biti dopušteno da vozi." istaknula je Rose Greenwood, tužiteljica.

Također je napomenula da on samo želi da njegova djeca budu ponosna na njega, da će učiniti sve da pobijedi svoju ovisnost te da ističe da je jedini koji zarađiva u obitelji koja uključuje i dvoje onemoćalih roditelja. Samo želi živjeti svoj jedini dječački san i biti pilot.

Iz Sunwinga tvrde da imaju nultu toleranciju na alkohol u svojoj kompaniji te da su pilotu uručili otkaz ubrzo nakon spornog događaja.  Jacqueline Grossman, glasnogovornica objašnjava da su nakon toga pojačali kontrole i sastavili novu komisiju. 

Iz civilnih avijatorskih zajednica u Vijetnamu su tražili da se kazne i kontrolori pored kojih je pijani pilot tako lako prošao do zrakoplova.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene