Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Putin osvojio treći mandat

'Uvođenje nadzornih web kamera skuplje je od samih izbora u Rusiji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izbore u Rusiji nadgleda i 250 međunarodnih promatrača. Među njima i potpredsjednik Parlamentarne skupštine OESS-a Tonino Picula, koji je za Dnevnik Nove TV izvijestio o prvim izbornim rezultatima u Rusiji.

Za ove izbore veliko je i zanimanje samih promatrača iz Rusije. Deseci tisuća građana volontiraju na biračkim mjestima.

Pročitajte i ovo Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem" Napad na regiju Harkiv Na obrazovnu ustanovu Ruski napad na granici s Ukrajinom: Četiri osobe prevezene u bolnicu, ima i mrtvih

>> Putin prema prvim rezultatima dobio 61,8 posto glasova, optužbe za prijevaru

Kako su protekli izbori?

Za kompletnu sliku izbora u Rusiji sačekajmo ovu noć, jer mislim da je potrebno sačekati i reakcije na izborne rezultate, ma kakvi oni bili. Očekuje se pobjeda sadašnjeg premijera Putina u prvom krugu. Vrlo zanimljivo će biti na koji način će tu pobjedu proslaviti njegovi pristaše, koji su za večeras zakazali veliki skup ovdje u Moskvi. jednako tako treba biti strpljiv i vidjeti na koji će način nezadovoljnici i opozicija tu istu vijest dočekati, odnosno kako će je obilježiti sutra, negdje oko 18 sati na velikom prosvjednom skupu, također u samom središtu Moskve.

Izvještava se o tisućama prijava nepravilnosti. Jeste li vi primijetili kakve?

Upravo dolazim s jednog biračkog mjesta, koje je zatvoreno u 20 sati po lokalnom vremenu i vrlo brzo nakon zatvaranja, izbila je prava gužva, jer su promatrači, jer su promatrači primijetili čitav niz nepravilnosti i praktički doveli do blokade rada izborne komisije. Nisam siguran kako će ta gužva biti riješena. Od informacija koje do mene dolaze, puno je veći broj prijava prijestupa bilo koje vrste, nego što je to bilo za malo spornim izborima za Dumu prošle godine.

Što Vi možete napraviti po tom pitanju?

Pa ukoliko se učestalo dogodi prijavljivanje različitih izbornih nepravilnosti, ukoliko oni budu doista dobro dokumentirani, to će svakako ući u ocjenu ruskih predsjedničkih izbora, koju ću objaviti sutra u 14 sati po hrvatskom vremenu u međunarodnom press centru. Za kompletnu ocjenu ruskih izbora, morati ćemo sačekati još nekoliko tjedana.

Impresivan je videonadzor izbora. Kako ste to doživjeli?

Radi se o dvije male web kamere, koje su postavljene na gotovo svakom biračkom mjestu u Rusiji. Dakle gotovo 86.000 biračkih mjesta, osim u vojarnama, bolnicama i na brodovima. To je bio pokušaj Putina da ospori prigovore da izbori u Rusiji ne mogu biti korektni. Međutim, mnogi kritičari kažu da je taj novac mogao biti potrošen na nešto drugo, a da se regularnost izbora mogla braniti na način da se dopustilo jednom većem broju promatrača omogućilo da regularno promatraju izbore, umjesto da maskiraju svoju prisutnost kao novinari. Međutim, uvođenje web kamera košta dva puta više od samih izbora.

Kakvo je ozračje u Moskvi?

Nekoliko sam dana proveo u Moskvi, koja već neko vrijeme političkim ponašanjem mijenja kontekst ovdje u Rusiji, jer postoji osjećaj da Putin gubi Moskvu i druge velike gradove. Mene osobno će prije svega zanimati kakav je odaziv i kako je Putin prošao na tim izborima. Mislim da su neke stvari nepovratno u Rusiji prošle, a da li će ovaj treći mandat predsjednika Putina označiti početak nekog ruskog političkog proljeća ili nastavak ruske političke zime, trebati će nam još nešto malo vremena da odgovorimo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene