Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon 40 godina

Picassova keramika pronađena u Uzbekistanu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zaboravljena Picassova keramika slučajno je ponovno otkrivena u spremištu muzeja umjetnosti u Taškentu u Uzbekistanu, približno 40 godina nakon što ju je toj bivšoj sovjetskoj republici srednje Azije darovala francuska Komunistička partija.

"Tražili smo ruski porculan u spremištu kako bismo ga postavili u dvoranu posvećenu ruskoj avangardi. Odjednom smo uočili Picassovu keramiku", ispričala je jedna od organizatorica izložbe Gulšehra Akhunova. Muzejski dokumenti navode da se radi o "donaciji Nadie Leger u ime Instituta Maurice Thorez, iz francuske Komunističke partije".

Nadia Leger, rođena u Bjelorusiji, bila je supruga slavnog francuskog slikara Fernanda Legera, Picassova prijatelja. Njih su dvojica bili prijatelji s čelnikom francuske KP Mauriceom Thorezom.

Pročitajte i ovo Slika "Slike" su izložene Muzej umjetniku platio 67.000 eura za dvije slike, predao je prazna platna i nazvao ih "Uzmi novac i bježi" Ilustracija Kineska dinastija Ming Pokušali preprodavati ukradenu vazu vrijednu dva milijuna eura, ali nisu očekivali jedan potez policije

>> Slučajno snimio uništavanje Picassove slika

Zbirka Picassove keramike obuhvaća tanjure za desert, dekorativne pladnjeve te posude s omiljenim motivima slavnog slikara - golubicom, ženskim licem i glavom bika. Bit će izložena u muzeju do 10. siječnja 2013.

Pablo Picasso okrenuo se keramici četrdesetih godina i napravio stotine predmeta u francuskoj radionici keramike Madoura u Vallaurisu, na jugu Francuske. U lipnju ove godine aukcijska kuća Christie's prodala je zbirku njegove keramike i drugih predmeta za 12,6 milijuna dolara.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene