Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatsko pitanje u BiH

''Ništa se ne može riješiti bez velikog američkog comebacka u regiju''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik hrvatskog Sabora Božo Petrov demantirao je tvrdnje kako ne podržava stvaranje trećeg entiteta u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov oštro je demantirao priopćenje iz Ureda Predsjedatelja Vijeća ministara BiH da ne podržava stvaranje trećeg entiteta.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Božo Petrov Osvrnuo se i na poljoprivrednike Božo Petrov o Mostovu programu: "Treba nam obiteljski turizam, dosta je apartmanizacije"

Tvrdnja je, podsjetimo, objavljena u priopćenju ureda predsjedatelja Vijeća ministara - Denisa Zvizdića. Taj je slučaj zasjenio dvodnevni službeni posjet Petrova, ali i ponovno otvorio pitanja rješenja političke krize u BiH. ''Bez obzira na različite pokušaje provokacija koje se koriste samo iz razloga što možda nekima i nije u interesu da se postigne dogovor za mene je izuzetno važno i uvijek ću zastupati interese građana cijele BiH", rekao je Petrov.

Ponovio je stav iznesen jučer na sastancima s bosanskohercegovačkim državnim vrhom.

''Najvažnije jest da politički predstavnici sva tri konstitutivna naroda sami nađu model. Neka oni daju model koji njima najviše odgovara, a koji će uključivati punu ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda", kaže Petrov.

Međutim politički predstavnici Hrvata iz BiH smatraju da je to teško ostvarivo. ''Iskustvo zadnjih 20 godina nakon Daytona nas uči da to nismo u stanju. Međunarodna zajednica nažalost je svojim intervencijama još više pogoršala situaciju", kazao je Božo Ljubić, saborski zastupnik iz XI. Izborne jedinice.

Urednica vanjske politike na Novoj TV Ivana Petrović kaže da ne zna kome je trebao Zvizdićev spin i zbog čega je trebalo lažirati izjavu Bože Petrova.

''Ono što je činjenica i što je mnogo bitnije od toga jest to da Hrvatska ima stav o tome da se treba riješiti status hrvatskog naroda u BiH, ima svjesnost o tome da se to ne može bez snažnog partnerstva sa SAD-om, ali ne zna kako'', kaže Petrović.

Plan Europske unije koji se temelji na konceptu građanske države, a ne države triju konstitutivnih naroda smatra lošim.

''Taj plan nije zaživio, što je posve očekivano. Po meni on stvara čak i kontraefekte. Dakle, jača taj islamistički tango u Federaciji i jača separatističke snage u RS što se uostalom i pokazuje točnim, a Hrvati ne ostaju nigdje. Po meni se ništa to ne može riješiti bez velikog, da tako kažem, američkog comebacka u regiju, prije svega u BiH", kaže Petrović.

Petrov je jučer razgovarao s kardinalom Puljićem. Status Hrvata u BiH već je godinama jedan od ključnih fokusa vatikanske vanjske politike.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene