Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve je počelo stiskom ruke

'Danas se odlučuje o sudbini moje zemlje i Europe'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Krvoproliće u Ukrajini moglo bi se zaustaviti jedino učinkovitom kontrolom rusko-ukrajinske granice, rekao je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko u utorak u Minsku na početku sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, koji je počeo stiskom ruke dvojice čelnika, prenose agencije.

Porošenko je na sastanku na kojem uz Putina nazoče i visoki dužnosnici EU-a, te predsjednici Bjelorusije i Kazahstana, kazao da bi svi uključeni u sukob u Ukrajini trebali iz krize izaći neokaljana ugleda, te dodao da je "otvoren za sve opcije koje će dovesti do mira".

Pročitajte i ovo Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce U mnogo čemu su se složili Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce Joe Biden Dodatna sredstva Biden poslao apel: "Ne dopustite da Putin pobijedi"

Putin je kazao da ukrajinska kriza ne može biti riješena dodatnom vojnom eskalacijom, dodajući da vlada u Kijevu treba uspostaviti dijalog s predstavnicima ukrajinskih regija na istoku zemlje u kojima se većinski govori ruski, prenosi Reuters.

Porošenko, Putin, predstavnici EU-a i regionlani čelnici sudjeluju na sastanku u Minsku o sukobu u Ukrajini između ukrajinskih vlasti i proruskih separatista u kojem je do sada poginulo više od 2000 ljudi.

"Danas u Minsku odlučuje se o sudbini moje zemlje i Europe. Interesi Donbasa uzeti su i bit će uzeti u obzir", rekao je Porošenko.

Raspušten parlament i raspisani izbori u Ukrajini!

Ruski predsjednik rekao je da bi rusko gospodarstvo moglo izgubiti oko 2,8 milijardi dolara ako bi europska roba dolazila na rusko tržište preko Ukrajine, nakon što je Kijev potpisao sporazum o slobodnoj trgovini s EU-om koji treba biti ratificiran u rujnu.

Putin je dodao da će Moskva uzvratiti donošenjem trgovinskih mjera ako se to dogodi, te da bi partneri Moskve u carinskoj uniji, Bjelorusija i Kazahstan, također biti pogođeni.

Predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton kazala je na razgovorima u Minsku da je njezin mandat osigurati teritorijalni integritet Ukrajine.

Ashton je na početku razgovora kazala da želi "podržati narod Ukrajine u pronalaženju mira i sigurnosti, osigurati ukrajinski teritorijalni integritet, održivu budućnost ... i dobre odnose sa susjedima".

Bjeloruski čelnik Aleksander Lukašenko rekao je da ne očekuje da će se na sastanku u Minsku postići veliki napredak. "Najvjerojatnije, teško je očekivati da će se danas postići neki kolosalni napredak, ali moramo napraviti prvi korak prema miru", rekao je Lukašenko na sastanku s Ashton uoči početka glavnih razgovora. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene