Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šokirao obavještajni sustav

Petraeusovu ljubavnu aferu otkrio je FBI, sumnjali su u moguću ucjenu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ljubavnu aferu zbog koje je bivši direktor CIA-a David Petraeus dao ostavku otkrio je FBI u sklopu istrage o upadu u sigurnosni sustav Središnje američke obavještajne agencije, a koja je uključivala i Petraeusovu elektroničku poštu, tvrde bivši američki obavještajci, a piše u subotu list The Washington Post.

Istraga je tako dovela do e-mailova koji su otkrili da je Petraeus u ljubavnoj vezi s Paulom Broadwell, bivšom časnicom američke vojske i suautoricom Petraeusove biografije. FBI je sumnjao da ona neovlašteno uzima povjerljive podatke. Bojali su se da bi mogla ucjenjivati generala, pa su pratili njegovu elektroničku poštu. Službene potvrde svega ovoga, dakako, nema.

Pročitajte i ovo Ilustracija Korupcijski skandal? Velika afera trese ovu državu: Istražitelji oduzeli mobitele čak i gradonačelniku Ilustracija OSRAMOTIO AMERIKU Bivši agent FBI-a koji je 20 godina špijunirao za Ruse pronađen mrtav

Petraeus, umirovljeni američki general kojega su smatrali i potencijalnim predsjedničkim kandidatom, sastao se u četvrtak s predsjednikom Barackom Obamom i ponudio ostavku koju je Obama u petak prihvatio.

"Nakon što sam bio u braku 37 godina donio sam krajnje lošu prosudbu ušavši u vanbračnu vezu. Takvo je ponašanje neprihvatljivo, i za supruga i za čelnika organizacije poput naše", rekao je Petraeus, bivši vojni zapovjednik i nositelj brojnih odličja koji je vođenje CIA-e preuzeo 2011.

>> Šef CIA-e prevario suprugu i zbog toga iznenada podnio ostavku

Bivši i sadašnji časnici američke vojske kažu da Petraeusa već duže vremena prate glasine o nevjeri. Pravosudni dužnosnici, koji su željeli ostati anonimni, kažu kako istraga ne bi trebala rezultirati podizanjem optužnica protiv Petraeusa ili Broadwell. Broadwell, koja je također udana, diplomirala je na američkoj vojnoj akademiji West Point i radila je na Sveučilištu Harvard te je suautorica knige "All In: The Education od General David Petraeus".

Nakon što su se 2006. upoznali na Harvardu, gdje je Broadwell pisala disertaciju na temu vodstva, dvojac je uskoro počeo razmjenjivati elektroničku poštu i raspravljati o njezinu istraživanju. Petraeus, kojega je Obama 2010. imenovao zapovjednikom američkih postrojbi u Afganistanu, pozvao ju je u Kabul gdje je boravila nekoliko puta i svoje istraživanje odlučila pretvoriti u Petraeusovu biografiju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene