Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Castro se ogradio

Petorica kubanskih disidenata štrajkaju glađu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Petorica kubanskih disidenata od kojih su četvorica politički zatvorenici, počeli su ovoga tjedna štrajk glađu, kazali su u petak oporbeni i diplomatski izvori u Havani, izvijestila je agencija Efe.

U štrajku sudjeluju Eduardo Diaz Fleitas, Diosdado Gonzalez i Nelson Molinet koji se nalaze u zatvoru Kilo 5, te Fidel Suarez Cruz koji kaznu izdržava u zatvoru Kilo 8. Obje kaznionice nalaze se u zapadnoj pokrajini Pinar del Rio, navodi Efe. Sva četvorica su među 75 protivnika vlade koji su zatvoreni 2003. pod optužbama za udruživanje s SAD-om radi potkopavanja Kubanske revolucije. Dio ih je kasnije oslobođen iz zdravstvenih razloga, ali ih je više od 50 i dalje u zatvoru. Peti štrajkaš glađu Guillermo 'Coco' Farinas, psiholog i nezavisni novinar koji živi u gradu Santa Clari, u središnjem dijelu Kube.

Pročitajte i ovo Kuba gasi javnu rasvjetu usred sve teže energetske krize Sve teže i teže Kriza ih natjerala na očajne poteze: Nedostaje goriva, a sad su isključili i javnu rasvjetu Slika nije dostupna Provedene racije Na Kubi uhićena 43 predstavnika oporbe

Petorica disidenata, koji su stupili u prosvjedni štrajk glađu zbog smrti političkog zatvorenika Orlanda Zapate Tamaya u utorak, poslije 85-dana štrajka glađu, traže oslobađanje oko 200 političkih zatvorenika na Kubi. Elizardo Sanchez, predsjednik neslužbene kubanske Komisije za ljudska prava i nacionalnu pomirbu, kazao je agenciji Efe da je poslao poruku svakom od štrajkaša glađu, pozivajući ih da odustanu od tog napora, koji neće utjecati na vladu generala Raula Castra. Orlando Zapata (42) prestao je jesti u prosincu s ciljem pritiska na vlasti da priznaju njegovo određenje po Amnesty Internationalu kao zatočenika savjesti.

Zapata je pokopan u četvrtak u svom rodnom Banesu, gradu u istočnoj pokrajini Holguin, u uvjetima koje su aktivisti za ljudska prava opisali kao 'pravo opsadno stanje'. Sanchez je rekao da je najmanje 50 osoba uhićeno ili stavljeno u kućni pritvor kako bi ih se spriječilo da nazoče Zapatinom pokopu. Oporbeni izvori su kazali da se Guillermo 'Coco' Farinas odlučio za štrajk glađu, nakon što je zatočen i pretučen od policije na putu za groblje u Banesu. Zapatina smrt donijela je lavinu kritika kubanskoj vladi, a Raul Castro je učinio korak bez presedana i u priopćenju izrazio žaljenje, istodobno tvrdeći da vlasti nisu za to krive. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene