Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabrinjavajuće novosti

U EU ZABILJEŽENA 101 NOVA DROGA Petković: Hrvatska je ipak bolja od prosjeka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Petković je naglasio da je u Hrvatskoj zaraza HIV-om među ovisnicima veoma niska, a smanjujući su i trendovi zaraze hepatitisom B i C.

Ravnatelj Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH Željko Petković izjavio je u četvrtak nakon zajedničke sjednice Odbora za europske poslove i Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, daje zabrinjavajući tempo pojavljivanja novih psihoaktivnih tvari na području EU-a, gdje je lani zabilježena 101 nova droga, no ocijenio je kako je Hrvatska uspjela uspostaviti koliko toliko učinkoviti odgovor na problematiku novih droga.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rutinska kontrola Zaustavila ga policija, a nakon provjere oduzeli mu auto i ispisali ogromnu kaznu Željko Petković i Domagoj Mikić Za Dnevnik Nove TV Gumeni medvjedići puni THC-a stizali i u Hrvatsku, a stručnjak iz HZJZ-a upozorava: "Takvo što je vrlo opasno"

"Razvili smo bazu koja se odnosi na nove droge, evidentiramo svaku novonastalu tvar koja se pojavi na području Europe, stavljamo je u bazu, širimo informaciju o tome, educiramo stručnjake i uz pomoć svih tijela koja su nadležni za tu problematiku vršimo nadzor nad dućanima koji prodaju takve stvari", rekao je Petković nakon što je na Odboru predstavljeno Europsko izvješće o drogama 2015. (podatci za 2013.) Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drograma.

Riječ je o publikaciji te europske agencije koja donosi najnovije podatke i komentare o stanju problema droga u 28 zemalja članica EU-a, Norveškoj i Turskoj.

Zagrebački diler koristio autopraonicu kao paravan za preprodaju droge

Na odboru je, između ostalog, dan komparativni prikaz stanja problematike droga u Hrvatskoj sa stanjem i kretanjem droga u Europskoj uniji, a govorilo se i o štetnim posljedicama uslijed konzumacije.

Petković je istaknuo da većina novih droga ostane kratko vrijeme, a pozitivnom je ocijenio novu mogućnost predviđenu izmjenama zakona o suzbijanju zloporabe droga - da određenu stvar stave privremeno na listu dok ne vide koliko je štetna, tj. dok se ne izvrši procjena rizika.

Kazao je i da je Hrvatska još uvijek u razini ili ispod europskog prosjeka vezano uz samu konzumaciju droga.

"Stanje je ipak malo bolje nego što je u Europi", dodao je.

Grad u kojem je sve dozvoljeno: Droge na izvoz, japanska pornografija i novopridošle djevice

Što se tiče samog tržišta, istaknuo je kako je Hrvatska tranzitna zemlja za šverc različitih vrsta droga, te da u većini slučajeva nema proizvodnje droga osim pojedinačnih pokušaja uzgoja marihuane. Podsjetio je da je Europska unija jedno od najvećih tržišta, uz tržište SAD-a, i to pretežito za heroin, kokain i marihuanu koja je na području Europe dolazi s područja Maroka i Albanije.

Petković je naglasio da je u Hrvatskoj zaraza HIV-om među ovisnicima veoma niska, a smanjujući su i trendovi zaraze hepatitisom B i C.

Upozorivši da su ovisnosti najčešće put bez povratka, predsjednik saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Željko Jovanović naglasio je kako je jedna od temeljnh strateških odrednica politike EU i Hrvatske - prevencija.

"Treba učiniti sve da taj put droge ne počne. Ako se on i dogodi, potrebno je što prije otkriti osobe koje se drogiraju i pomoći im da prestanu s drogom. Što se tiče ovisnika koji su zaglibili, tu treba raditi na smanjivanju štete, da ne dođe do smrtnog ishoda", poručio je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene