Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Peterle: U sporu s Hrvatskom umjesto arbitraže 'svjedok'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Angažiranje "treće strane" u graničnom sporu s Hrvatskom ne znači da to mora biti arbitraža, to može biti i "svjedok" koji bi potvrdio što su se Hrvatska i Slovenija međusobno dogovorile.

"Ja već dugo podržavam angažiranje trećega, ali ne znači da to mora obvezno biti arbitraža, nego ta osoba u najmanju ruku mora biti svjedok onoga što su se dvije strane dogovorile", izjavio je za ljubljansko "Delo" Alojz Peterle, zastupnik u Europskom parlamentu i kandidat na izborima za slovenskog predsjednika ove jeseni kojeg podržavaju stranke desnog centra premijera Janeza Janše.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kreće za Zagreb Ban Ki-Moon zahvalio Slovencima na aktivnoj ulozi njihove države u međunarodnoj zajednici Slika nije dostupna Prilika za pravednu granicu Janšina koalicija podupire arbitražu

Dodao je da se on zauzima i za drukčiju ulogu predsjednika u vanjskoj politici, diskretniju nego li je bila do sada.

"Predsjednik može javnim nastupima pridonijeti da se slabo ozračje među državama popravi, ali kad bih bio predsjednik ovog trenutka ne bih javno govorio što ću napraviti jer je problem naših odnosa s Hrvatskom i neprofesionalnost koja se ogleda u tome da se javnost prerano obavještava o tajnim namjerama", rekao je Peterle, dodajući da bi se Zagreb i Ljubljana u ovom trenutku trebali dogovoriti kako otvorena pitanja izvesti do njihova rješenja "po etapama".

"Sadržajna rješenja postoje i znam što bi nam moglo pomoći, ali bih s takvim inicijativama počeo kad bude prilika i ne bi o njima unaprijed govorio u javnosti", rekao je Peterle o svom vanjskopolitičkom konceptu uređivanja odnosa sa susjednim
državama u slučaju da postane predsjednik države.

Peterle je tom prigodom kao negativno iskustvo naveo propast tzv. parafiranog sporazuma Drnovšek-Račan koji je slovenska strana doživjela kao odbijanje već zaključenog sporazuma na hrvatskoj strani.

"Treba paziti da se ne ponovi priča sa sporazumom Drnovšek-Račan. O njemu su se dogovorili premijeri, pa je doživio veliku potporu u vanjskopolitičkom odboru našeg parlamenta jer smo vjerovali da politička potpora za to postoji i na hrvatskoj strani. No, sporazum je u Hrvatskoj onda odbijen. Zato je za obje strane potrebno pripremiti političke podloge za rješenja koja će imati vjerodostojan završetak", rekao je Peterle za "Delo".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene