Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bit će dovoljna i samo 'razumna sumnja'

Peruanski parlament odobrio rušenje zrakoplova koji krijumčare drogu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Peruanski parlament usvojio je u četvrtak jednoglasno zakon kojim se dopušta zrakoplovstvu da presretne i sruši letjelice korištene za krijumčarenje droge.

Zakon još mora potpisati predsjednik Ollanta Humala u roku od najviše 15 dana.

Pročitajte i ovo Ilustracija Proširena istraga U Hrvatsku je pokušao prebaciti najmanje 100 kg marihuane: USKOK uhvatio državljana BiH u pokušaju krijumčarenja Ilustracija Rutinska kontrola Zaustavila ga policija, a nakon provjere oduzeli mu auto i ispisali ogromnu kaznu

Ta je strategija borbe protiv krijumčarenja drogom uvedena i primijenjena u suradnji sa SAD-om devedesetih godina prošlog stoljeća ali je prekinuta 2001. kad je peruanski borbeni zrakoplov srušio greškom mali zrakoplov u kojem su se nalazili američki misionari pri čemu su dvije osobe poginule.

Zakonom je peruanskom zrakoplovstvu dopušteno "srušiti letjelicu za koju je dokazano ili postoji razumna sumnja o umiješanosti u krijumčarenje drogom".

SPAŠENI Djeca radila na farmama, a žene im rađale nove pobunjenike

Dopuštenje da se otvori paljba dat će se kad se sumnjivu letjelicu proglasi neprijateljskom te u slučaju da ne poštuje upute aviona presretača peruanske vojske.

Peru bilježi svake godine između 600 i 1000 ilegalnih letova letjelica krijumčara droge, od kojih 90 posto iz pravca Bolivije.

Peru raspolaže od svibnja radarom američke proizvodnje, postavljenom u Puerto Maldonadu, na jugoistoku zemlje, koji omogućava otkrivanje ilegalnih letova u opsegu od 450 kilometara. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene