Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Može biti samo jedan

SRAZ TITANA Može li 'Divlja svinja' izdržati nalet 'Munje'?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pentagon je otvorio 'bitku svih bitaka' za poziciju glavnog jurišnog zrakoplova za podršku kopnenim jedinicama između legendarnog A-10 Warthoga i F-35 Lightning II.

A-10 Warthog i F-35 Lightning II ne mogu biti više različiti nego što jesu, no počelo je testiranje upravo ta dva zrakoplova u Pentagonu, s ciljem odabira budućeg primarnom jurišnog zrakoplova za potporu kopnenim jedinicama američke vojske. Može li Warthog, ne pretjerano lijep, ali u potpunosti smrtonosan i izdržljiv veteran, i dalje zadržati tron pred 'Munjom' koju muče brojna kašnjenja, probijanje budžeta i kojekakve neprilike tehničke naravi, pokazat će upravo spomenuti test. Ako F-35 dobije, A-10 odlazi u mirovinu po svoj prilici.

Pročitajte i ovo Pentagon Jasna poruka Pentagon komentirao potez ukrajinskog predsjednika koji je smijenio šefa vojske Američki vojnici (Foto: Arhiva/AFP) Otkrivaju dva američka dužnosnika SAD će napokon otkriti koliko točno vojnika imaju na tlu Sirije

U Pentagonu su se na testiranja odlučili nakon što je šef Odbora za vojsku američkog Senata, senator John McCain, 'izroštiljao' načelnika stožera američkog ratnog zrakoplovstva, generala Marka Welsha, oko njegovog prijedloga da zrakoplovi F-16 i F-15 preuzmu ulogu A-10 na bojnom polju nakon povlačenja tog zrakoplova iz uporabe, prenosi Business Insider.

"Sramota je čuti da govorite takvo što", rekao je u travnju 2016. senator McCain generalu Walshu, referirajući se na umirovljenje Warthoga.

otad se u SAD-u duboko preispituje mudrost odluke o eventualnom umirovljenju A-10 te se upućuje na velike rupe, koje bi nastale povlačenjem tog jedinstvenog borbenog zrakoplova iz aktivne službe.

Ipak, F-35 je u posljendjih godinu dana uspio prebroditi više kriza i pokazati se kao sposoban zrakoplov, iznenadivši čak i svoje kritičare.

Trenutno se u Pentagonu provode simulirani borbeni scenariji, kako bi se vidjelo može li F-35 izvesti sve misije kojima je A-10 suvereno vladao posljednjih nekoliko desetljeća.

Uspjeh legendarnog Warthoga leži u njegovom jedinstvenom dizajnu, niskoj brzini leta i mogućnosti da izdrži pogotke iz jurišnog oružja te nastavi letjeti dalje. Iako Ured za kredibilitet američke vlade (GAO) ne navodi njegovo najjače oružje kao jednu od rupa koje će ostati, a riječ je o 30-milimetarskom višecjevnom topu u nosu zrakoplova, po kojem je A-10 i dobio nadimak "razbijač tenkova", mi ćemo ga, eto, spomenuti.

Ipak, američko ratno zrakoplovstvo nije diglo ruke od svojeg pouzdanog veterana, već razmatra i druge opcije, poput nadogradnje ili čak proizvodnje novog zrakoplova, sličnog upravo A-10.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene