452233
452233
452233
452233
452233

SRAZ TITANA Može li 'Divlja svinja' izdržati nalet 'Munje'?

  • , 03.10.2016., 16:27
  • Autor:
  • komentara

Pentagon je otvorio 'bitku svih bitaka' za poziciju glavnog jurišnog zrakoplova za podršku kopnenim jedinicama između legendarnog A-10 Warthoga i F-35 Lightning II.

 
 
 
 
F-35 Lightning II i A-10 Warthog (Foto: USAF / We Are The Mighy)
F-35 Lightning II i A-10 Warthog (Foto: USAF / We Are The Mighy)

A-10 Warthog i F-35 Lightning II ne mogu biti više različiti nego što jesu, no počelo je testiranje upravo ta dva zrakoplova u Pentagonu, s ciljem odabira budućeg primarnom jurišnog zrakoplova za potporu kopnenim jedinicama američke vojske. Može li Warthog, ne pretjerano lijep, ali u potpunosti smrtonosan i izdržljiv veteran, i dalje zadržati tron pred 'Munjom' koju muče brojna kašnjenja, probijanje budžeta i kojekakve neprilike tehničke naravi, pokazat će upravo spomenuti test. Ako F-35 dobije, A-10 odlazi u mirovinu po svoj prilici.

U Pentagonu su se na testiranja odlučili nakon što je šef Odbora za vojsku američkog Senata, senator John McCain, 'izroštiljao' načelnika stožera američkog ratnog zrakoplovstva, generala Marka Welsha, oko njegovog prijedloga da zrakoplovi F-16 i F-15 preuzmu ulogu A-10 na bojnom polju nakon povlačenja tog zrakoplova iz uporabe, prenosi Business Insider.

"Sramota je čuti da govorite takvo što", rekao je u travnju 2016. senator McCain generalu Walshu, referirajući se na umirovljenje Warthoga.

otad se u SAD-u duboko preispituje mudrost odluke o eventualnom umirovljenju A-10 te se upućuje na velike rupe, koje bi nastale povlačenjem tog jedinstvenog borbenog zrakoplova iz aktivne službe.

Ipak, F-35 je u posljendjih godinu dana uspio prebroditi više kriza i pokazati se kao sposoban zrakoplov, iznenadivši čak i svoje kritičare.

Trenutno se u Pentagonu provode simulirani borbeni scenariji, kako bi se vidjelo može li F-35 izvesti sve misije kojima je A-10 suvereno vladao posljednjih nekoliko desetljeća.

Uspjeh legendarnog Warthoga leži u njegovom jedinstvenom dizajnu, niskoj brzini leta i mogućnosti da izdrži pogotke iz jurišnog oružja te nastavi letjeti dalje. Iako Ured za kredibilitet američke vlade (GAO) ne navodi njegovo najjače oružje kao jednu od rupa koje će ostati, a riječ je o 30-milimetarskom višecjevnom topu u nosu zrakoplova, po kojem je A-10 i dobio nadimak "razbijač tenkova", mi ćemo ga, eto, spomenuti.

Ipak, američko ratno zrakoplovstvo nije diglo ruke od svojeg pouzdanog veterana, već razmatra i druge opcije, poput nadogradnje ili čak proizvodnje novog zrakoplova, sličnog upravo A-10.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se