Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pentagon: Suradnik Bin Ladena prebačen u Guantanamo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bliski suradnik čelnika al Qaede, Muhammad Rahim, prebačen je ovoga tjedna iz zatočeništva CIA-e u zatvor američke vojne baze Guantanamo na Kubi, objavio je u petak Pentagon.

Rahim je bio pomoćnik i prevoditelj Osame bin Ladena, koji mu je je 2001. navodno pomogao da pobjegne iz skloništa u afganistanskim planinama Tora Bora, uz granicu s Pakistanom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ugovara se termin CIA: Tko iz Senata pošalje zahtjev, može vidjeti mrtvog Osamu! Slika nije dostupna Počinje suđenje tjelohranitelju Osame bin Ladena

Glasnogovornik Pentagona Bryan Whitman kazao je da je Rahim osim bliskih veza s Bin Ladenom, bio povezan i sa svim ograncima al Qaede na Bliskom istoku, te s Talibanima.

"On je bio suradnik od najvećeg povjerenja Bin Ladena i jedan od njegovih spacijalista za nabavku", rekao je Whitman. Rahim je "pomogao pripremiti sklonište u području Tora Bora za Bin Ladena i kasnije kod al Qaedinog povlačenje s toga područja", dodao je.

Međunarodni crveni križ (ICRC), imat će pristup Rahimu koji će biti tretiran u skladu s američkim i međunarodnim pravom, rekao je glasnogovornik.

Dužnosnici CIA su kazali da je to prvo takvo prebacivanje zatočenika u Guantanamo od travnja 2007.

CIA je uhitila Rahima u ljeto 2007. u Pakistanu, izvijestio je CNN.

U bilješci direktora CIA Michaela Haydena osoblju agencije navodi se da je Rahim "tvrd, iskusan borac džihada", s borbenim iskustvom koje datira iz 80-ih godina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene