Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pentagon povukao optužbe protiv '20. otmičara' terorističkih napada 11. rujna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američko ministarstvo obrane povuklo je optužbe protiv saudijskog državljana Mohammeda al-Qahtanija, kojeg se teretilo kao tzv. "20. otmičara" iz terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. godine, objavio je danas njegov vojni branitelj.

Al Qahtani je u veljači ove godini bio je jedan od šestorice optuženih za ubojstvo i ratne zločine zbog navodne uloge u napadima 11. rujna 2001.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zatočio 17 ljudi Napadač iz Sydneya bio je poznat kao sigurnosna prijetnja: 'Mučili su me zbog političkih uvjerenja' Slika nije dostupna U borbi za životom Sedam sati straha - Za ovu djevojku je u nekoliko trenutaka čuo cijeli svijet!

Vlasti su tvrdile da je Al Qahtani došao u SAD s 2.400 dolara u džepu i bez povratne karte, kako bi sudjelovao u napadima, ali mu je američka imigracijska služba u zračnoj luci Orlanda, na Floridi, zabranila ulazak u zemlju.

Nakon preispitivanja predmeta, nadležna dužnosnica za vojne komisije Susan Crawford, odlučila je odbaciti optužbe protiv Al Qahtanija i nastaviti s postupkom za ostalu petoricu optuženih, izjavio je pukovnik Bryan Broyles, vojni branitelj Saudijca zatvorenog u bazi Guantanamo na Kubi, prenosi Fox News TV.

Crawford je optužbe protiv Al Qahtanija odbacila u petak, a branitelj je o tome obaviješten u ponedjeljak, kazao je Broyles.

Glasnogovornik Pentagona Jeffrey Gordon, potvrdio je je da se postupak nastavlja s petoricom optuženih, koji će biti izvedeni pred vojni sud u Guantanamu, kako bi se izjasnili o krivnji, 30 dana nakon podizanja optužnice.

Među optuženima je Khalid Sheik Mohammed, navodni 'mozak operacije' napada na Blizance WTC-a i Pentagon 11. rujna 2001. u kojima je poginulo gotovo 3.000 ljudi, te Ramzi Binalshibh, koji je bio glavna veza između otmičara i čelnika Al Qaide. Tužitelji za svu petoricu traže smrtnu kaznu.

Njihovo suđenje bit će prvi veliki predmet pred vojnim sudovima u Guantanamu, gdje u zatvoru mornaričke baze SAD drže oko 270 zatočenika, osumnjičenih za pripadnost Al Qaidi i Talibanima. Pred vojnim komisijama planiraju se suđenja za oko 80 optuženika.

Al Qahtani, koji prema vojnim podacima ima oko 28 godina, u listopadu 2006. javno je opozvao priznanje krivnje za optužbe, za koje je kazao da je dano uz mučenje i ponižavanje u Guantanamu, navodi Fox News.

Navodno mučenje, koje je Al Qahtani opisao u pisanoj izjavi, uključivalo je premlaćivanje, dugotrajno držanje u neugodnim položajima, prijetnje s psima, izlaganje glasnoj muzici, držanje na niskim temperaturama i prisilno obnaživanje pred ženskim osobljem baze.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene