Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za svaki slučaj

Pentagon okrenuo tri ratna broda prema Izraelu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Taman kad su se marinci na tri broda flote Iwo Jima Amphibious Ready Group pripremali na put nazad do SAD-a preko Atlantika za praznike, stigao je poziv - okret za 180 i ravno prema Izraelu.

Tri desantna broda, USS New York, USS Iwo Jima, i USS Gunston Hall taman su završavali šestomjesečnu misiju, no izgleda kako će se ona produljiti još neko vrijeme. Službeno obrazloženje Pentagona jest kako ti brodovi trebaju pružiti pomoć Amerikancima koji žele izaći iz Izraela u narednim danima, prenosi Business Insider.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Napad na Alepo Ruski ratni brodovi s borbenim zrakoplovima plove prema Siriji: "To nije prijateljski posjet'' Slika nije dostupna Odgovor na 'niz provokacija' Sjeverna Koreja prijeti napadima na južnokorejske ratne brodove

>> U napadima na Gazu ubijeno 140 Palestinaca

Američki vojni dužnosnici žele biti spremni ukoliko se pokaže potreba za brzom evakuacijom njihovih građana, no tim potezom se samo podcrtava ozbiljnost situacije i eskalacija sukoba u pojasu Gaze. Isto tako, piše Business Insider, to implicira da Washington zna nešto što javnost ne zna, poput toga da će sukob možda dodatno eskalirati. Možda je s druge strane i riječ doista samo o mjerama predostrožnosti, za svaki slučaj.

Sva tri broda mogu djelovati kao plutajuće bolnice i imaju amfibijske kapacitete, ukoliko se pokaže potreba za njima, kao i za djelovanjem postrojbi marinaca. Brodovi su se u trenutku poziva iz Pentagona nalazili kod Gibraltara.

Jedna od zanimljivosti kod tih brodova jest i da je jedan od njih, USS New York, napravljen od čeličnih ostataka srušenih Twin Towersa, u terorističkom napadu u New Yorku, 11. rujna 2001. godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene