Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pentagon objavio videosnimku incidenta u Hormuzu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka je vojska jučer objavila video i audiosnimku incidenta koji se dogodio proteklog vikenda u međunarodnim vodama tjesnaca Hormuz, u kojem su brzi čamci iranske Revolucionarne garde prijetili trima američkim ratnim brodovima dizanjem u zrak.

Videosnimka, načinjena sa zapovjednog mosta broda USS Hopper, pokazuje nekoliko malih plovila koji se velikom brzinom približavaju skupini tri američka broda.

Pročitajte i ovo Ilustracija, djeca u školi Nakon svađe Drama u zagrebačkoj školi: Učenik prijetio da će donijeti pušku Slika nije dostupna Iran potvrdio incident, Bijela kuća upozorava

Jedno od iranskih plovila, plavi gliser s najmanje dva člana posade, prikazan je iz blizine.

Nakon što su se približili, čuje se radijska komunikacija u kojoj je s američkog broda upozoreno da se približavaju koalicijskom ratnom brodu, a od njih je zatraženo da se identificiraju i otkriju namjere.

U pozadini se čuje i zvuk brodske sirene. Na dijelu snimke postoji samo tonski zapis.

Iranski su čamci na kraju upozoreni da će biti izloženi "obrambenim mjerama" ako odmah ne promijene kurs.

Zatim se čuje glas, sa snažnim akcentom, kako kaže. "Dolazim na tebe. Eksplodirat ćeš".

Pentagon je naveo da je ta prijetnja upućena s iranskog broda. Američki su brodovi bili nekoliko sekundi do otvaranja vatre, no iranski su se čamci naglo okrenuli, kazali su američki dužnosnici.


U sučeljavanju nije bilo pucnjave i nitko nije ozlijeđen. Jedan od iranskih čamaca ispuštao je bijele kutije u more ispred američkih brodova, čiji sadržaj nije utvrđen. Na videosnimci te se kutije ne vide.

Snimka traje četiri minute, a incident je trajao 15 do 20 minuta, a po tvrdnjama Pentagona zbio se u međunarodnim vodama, pri uplovljenju američkih brodova kroz tjesnac Hormuz u Perzijski zaljev.

Predsjednik George W. Bush jučer je ocijenio kako se radi o
"provokativnom postupku" Iranaca i "opasnoj situaciji", te poručio da to nisu trebali činiti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene