Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smaragdi, rubini i safiri

Na Mont Blancu pronašao kutiju punu dragulja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neimenovani je francuski alpinist tijekom uspona na Mont Blanc na ledenjaku Bossons našao metalnu kutiju punu dragulja.

Prilikom uspona na Mont Blanc, jednu od najviših europskih planina, neimenovani je francuski alpinist na ledenjaku Bossonsu pronašao metalnu kutiju punu skupocjenog dragog kamenja. U njoj je bilo stotinjak smaragda, rubina i safira, a procjenjuje se da ukupno vrijede 246.000 eura.

Pročitajte i ovo Katarina Jusić Mezga IDENTITET NIJE UTVRĐEN Misterij smrtonosnog pada aviona: Očevici otkrivaju što su vidjeli i čuli Josip Milošević, stručnjak za zrakoplovne nesreće GOST DNEVNIKA NOVE TV Stručnjak za zrakoplovne nesreće otkrio mogući uzrok pada sportskog aviona: "On je lagan i ako se ne pridržavate pravila..."

Na nekima od njih ugravirana je oznaka 'Made in India'. To je stručnjake dovelo do spoznaje da dragulji gotovo sigurno pripadaju nekome iz dvaju aviona tvrtke Air India, koji su se 1950. i 1966. godine srušili na tom području, pri čemu je više od 150 ljudi izgubilo život.

>> Skandal u Tiffanyju: Bivša direktorica ukrala dijamantni nakit vrijedan više od MILIJUN DOLARA

Guardian piše da se planinar s metalnom kutijom spustio u podnožje Mont Blanca te ju je bez razmišljanja predao policiji. Lokalne su vlasti ubrzo stupile u kontakt sa svojim kolegama u Indiji kako bi pokušali utvrditi vlasnika dragulja ili, ako nije živ, pronaći njegovu rodbinu.

'Može se reći da je alpinist velika poštenjačina', kazao je šef lokalne policije Sylvain Merly. 'Znao je da je pronašao nešto vrijedno, odmah je shvatio da je riječ o dragom kamenju. S obzirom da je čuo za avionske nesreće na tom području, pretpostavio je da je kutija povezana s jednim od padova zrakoplova', dodao je Merly.

Inače, ledenjak Bossons već godinama 'izbacuje' razne stvari iz dvaju unesrećenih aviona. Dosad su pronađene dnevne novine, pisma, cipele, kablovi, dijelovi aviona, ali i ljudski posmrtni ostaci.

Prošle su godine dvojica alpinista naišla na dobro uščuvanu torbu s indijskom diplomatskom poštom.

U prvom padu aviona Air Indije, 1950. godine je poginulo 48 ljudi. Pilot je pokušao sletjeti na aerodrom u Ženevi, no udario je u planinu. U drugoj je nesreći, koja se dogodila 16 godina kasnije, poginulo 106 putnika i 11 članova posade, a pilot je također bezuspješno pokušao sletjeti u Ženevu.

Lokalne francuske vlasti smatraju da su dragulji vrlo vjerojatno pripadali nekome tko je stradao 1966. godine. Ne pronađe li se vlasnika, drago će kamenje, prema francuskom zakonmu, biti predano pronalazaču.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene