Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posebna točka

Pelješki most izazvao svađu na početku sjednice parlamenta BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pitanje gradnje Pelješkog mosta izazvalo je svađu na sjednici Zastupničkog doma parlamenta Bosne i Hercegovine koja se u četvrtak održava u Sarajevu i prije nego što je uslijedila formalna rasprava o tom pitanju a šef kluba zastupnika HDZ BiH Nikola Lovrinović zaprijetio je pokretanjem postupka za utvrđivanje odgovornosti ministru civilnih poslova BiH Adilu Osmanoviću zbog pisma kojega je tim povodom potkraj kolovoza uputio na adrese u Zagrebu i Bruxellesu.

Lovrinović je u dijelu sjednice predviđenom za zastupnička pitanja prozvao ministra Osmanovića zbog toga što je hrvatskom ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću te Europskoj komisiji poslao pisma u kojima je ustvrdio kako nema pravnog osnova za početak gradnje Pelješkog mosta dok se ne riješi pitanje morske granice kod Neumskog zaljeva.

Pročitajte i ovo Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće Slika nije dostupna Novi problemi BiH pronašla "ozbiljne pravne zapreke" za izgradnju Pelješkog mosta

"Govorili ste o pravnim kvalifikacijama, a vi niste ministar pravosuđa", kazao je Lovrinović gotovo vičući na ministra Osmanovića.

HDZ-ov parlamentarac pitao je ministra civilnih poslova otkuda mu pravo da bilo kome piše u ime Vijeće ministara kada iza toga ne stoje usuglašena stajališta podsjetivši ga kako se zna tko je nadležan za vanjskopolitička pitanja odnosno kako je riječ o ovlastima koje pripadaju Predsjedništvu BiH.

Ministar Osmanović kazao je kako su pisma što ih je 28. kolovoza poslao ministru Butkoviću i Europskoj komisiji imala za cilj upozoriti na činjenice odnosno na to kako je s pravnog stajališta gradnja Pelješkog mosta sporna te kako pri tom nije iznosio stajališta Vijeća ministara BiH.

"Pravo je pitanje na osnovu kojeg dokumenta vlada Hrvatske izlazi za tim da nema pravnih smetnji (za gradnju mosta) odnosno da je sve usuglašeno s BiH. Tko je takav dokument uputio", odgovorio je Osmanović.

Zastupnički bi dom u nastavku sjednice trebao razmatrati posebnu točku dnevnog reda posvećenu Pelješkom mostu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene