Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kreće velika istraga

Pedofilski skandal trese Australiju, pod sumnjom katolički svećenici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon niza pedofilskih skandala u koje su umiješani katolički svećenici, australska je premijerka naredila opsežnu javnu istragu.

Australska premijerka Julia Gillard najavila je u ponedjeljak početak javne nacionalne istrage o reakcijama državnih ustanova na brojne tužbe za spolno zlostavljanje djece, nakon niza skandala u koje su bili umiješani katolički svećenici.

Najava dolazi nekoliko dana nakon početka istrage u Novom Južnom Walesu gdje je jedan policajac optužio vrh Katoličke crkve za prikrivanje svećeničke pedofilije i uništavanje dokaza.

Pročitajte i ovo Sudar dva vojna malezijska helikoptera tragedija u Maleziji VIDEO Objavljena snimka strašne nesreće: Dva vojna helikoptera sudarila se tijekom vježbe, poginulo 10 ljudi Ilustracija Stravične brojke Svećenici u Španjolskoj seksualno zlostavljali više od 200.000 djece

>> Pedofil zlostavljao i fotografirao djevojčicu koja je ljetovala u Savudriji?

"Utvrđeno je da su zlostavljači premještani s jednog mjesta na drugo, umjesto da se razotkrije narav kaznenih djela i zločina koje su počinili", rekla je Gillard novinarima. "Prevelik broj odraslih nije htio pogledati u oči tome zlu.. mislim da u ovakvim okolnostima moramo dati nacionalni odgovor putem kraljevskog povjerenstva" koje će svoje o područje djelovanja proširiti izvan Katoličke crkve, dodala je. "To se povjerenstvo neće baviti samo jednom Crkvom", napomenula je premijerka.

Glavni policijski inspektor Peter Fox koji tvrdi da posjeduje "nepobitne" dokaze za svoje optužbe, smatra da su "jedan nadbiskup, biskup i svećenik" prikrivali pedofiliju u dolini Hunter, 170 km sjeverno od Sydneya. Nakon tih optužbi, Novi Južni Wales poveo je istragu početkom studenog.

Slična istraga vodi se u državi Victoriji, gdje je Katolička crkva u rujnu priznala da su svećenici od 1930-ih spolno iskorištavali najmanje 620 djece. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene