Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

PEC: 2006. najsmrtonosnija godina za novinare

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S 94 novinara ubijena u zonama sukoba ili tijekom unutarnjih sukoba u matičnim zemljama, godina 2006. je najsmrtonosnija od kada se vodi statistika, objavila je novinarska udruga Presse Embleme Campagne (PEC) sa sjedištem u Ženevi.

Prema podacima PEC-a, najopasnijom zemljom za novinare pokazao se Irak gdje je poginulo 48 novinara, dvostruko više nego prethodne godine. Od Drugog svjetskog rata, Irak je najopasnija zona sukoba za novinare. Od invazije na Irak u proljeće 2003. u toj zemlji je poginulo 108 novinara.

Pročitajte i ovo Spašavanje posjetitelja iz žičare u Turskoj Ozlijeđeno deset osoba VIDEO Strašna nesreća na žičari u Turskoj: Jedna osoba poginula, još traje evakuacija zaglavljenih u kabinama Dvije osobe poginule u prometnoj nesreći u Kaštel Sućurcu Građani spasili dijete Kaštela zavijena u crno, motociklisti i mlada vozačica smrtno stradali: "Ovo je prometni terorizam, kazna bi trebala biti izravni zatvor"

Meksiko je druga zemlja na 'smrtonosnoj top ljestvici za novinare' s osam ubijenih. Slijede Rusija, Sri Lanka i Filipini s četiri poginula novinara, a potom Pakistan i Kolumbija gdje su ubijena po tri novinara.

U Kini je živote ove godine izgubilo dvoje novinara, kao i u Indiji, Angoli i Libanonu. Po jedan je novinar smrtno stradao u Venezueli, Somaliji, DR Kongu, Sudanu i Brazilu.

Prošle je godine poginulo 68 novinara, te je ova godina za čak 38 posto smrtonosnija od prethodne. Za većinu novinarskih pogibija nisu odgovorni državni elementi već pobunjeničke i paravojne skupine, kriminalne mreže u Latinskoj Americi ili paralelne snage sigurnosti, poput onih u Rusiji, istaknuo je PEC.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene