Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Krivotvoreni lijekovi

Pažljivo birajte s čim ćete se liječiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zarada od krivotvorenih lijekova u svijetu premašuje čak i zaradu od prodaje droge.

Europska komisija zato je direktivom obvezala sve prodavače lijekova da do 2019. uvedu novi, stroži sustav kontrole.

Pročitajte i ovo Nedostupan lijek - 1 Borba oboljelih od multiplog mijeloma Hrvatska spasonosni lijek ne daje novooboljelima: "Molim vas, odobrite ga! Ako ne za mene, onda barem za nekoga tko će se naći u situaciji u kojoj sam ja" Valentina Baus i Ana Gongola Šefica udruge proizvođača lijekova Ana Gongola o proizvodnji lijekova u Hrvatskoj: "Nestašica je uvijek bilo, ali naši ljekarnici su spretni"

Lijekovi za pretilost, erektilnu disfunkciju i onkološke bolesti - najčešće su krivotvoreni. U borbu protiv ove rastuće pošasti Europa uskoro kreće uz pomoć serijalizacije.

"Serijalizacija lijekova podrazumijeva uvođenje sigurnosnih oznaka na pakiranja lijekova. Sigurnosne oznake su zaštita od otvaranja pakiranja lijeka i jedinstveni identifikator", kaže Maja Bašić, HALMED.

Jedinstveni identifikator zapravo je sigurnosni kod, koji će proizvođači morati otisnuti na svakoj kutiji lijekova. On će biti dokaz da je lijek prošao potrebne kontrole.

"Prilikom izdavanja lijeka kolega ili kolegica farmaceut skrenirat će taj kod. Taj kod će otići putem informatičkog sustava u bazu - nacionalnu, zatim na europskoj razini i doći će povratna informacija da li postoji nekakva sumnja da s tim lijekom nešto nije u redu", kaže mag. pharm. Tihana Govorčinović iz Hrvatske ljekarničke komore.

Sustav kreće u veljači 2019. godine u svim zemljama Europske unije. Sigurnosne oznake bit će otisnute na većini lijekova koji se izdaju na recept, ali i na dijelu onih za koje vam recept nije potreban.

U hrvatskim ljekarnama do sada nikada nije zabilježen slučaj s krivotvorenim lijekovima. No čim izađemo van granica situacija je alarmantna. Na europskoj razini krivotvoren je svaki stoti lijek, a na svjetskoj svaki deseti.

Krivotvoreni lijekovi u najvećoj se mjeri prodaju preko interneta i pacijentu stižu poštom, u neoznačenim vrećicama. Bolestan čovjek hvata se i za najtanju slamku, no najčešće  bude prevaren.

"Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije oko polovice lijekova koji se prodaju putem interneta su krivotvoreni i upravo zbog toga apeliramo na pacijente da lijekove kupuju isključivo na ovlaštenim prodajnim mjestima", kaže Maja Bašić, HALMED.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene