Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O mogućnosti dolaska Pape

Patrijarh srpski: Nemam ništa protiv dolaska Pape u srbiju, ali mu ne možemo jamčiti sigurnost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Patrijarh srpski Irinej smatra kako bi dolazak pape u Niš 'bio veoma koristan za Srbiju, srpski narod i srpske države'

Patrijarh srpski Irinej u intervjuu agenciji Srna rekao je kako nema ništa protiv posjeta pape Benedikta XVI Srbiji, ali bi mu teško mogli jamčiti sigurnost 'jer ovdje živi puno izbjeglica' pa bi bila 'tragedija za zemlju i Crkvu ako bi se nešto dogodilo poglavaru Rimokatoličke crkve i zbog toga je stav Crkve da još nije sazrelo vrijeme za jedan takav posjet'.

Pročitajte i ovo Privođenje srpske bande u Španjolskoj Zvan Snajper Huligan koji je preživio dva atentata uhićen u Španjolskoj: Dio je opasne bande koja je trgovala ljudima Aleksandar Vučić i Xi Jinping u Pekingu 2019. godine Zadnje pripreme Kineski predsjednik stiže u Beograd, objavljeni detalji: Srpski MiG-ovi dočekat će Xija

>> Vatikan: Papa podržao državnog tajnika Bertonea

Papa je i ranije izražavao želju da posjeti Srbiju, pa i države bivše Jugoslavije, a opravdanja za njegov nedolazak bila su i dalje svježa sjećanja na posljedice Drugog svjetskog rata, a posebice posljednjih ratova i tragedija, rekao je patrijarh Irinej.

Govoreći o obilježavanju 17 stoljeća Milanskog edikta 2013. godine, patrijarh Irinej je ocijenio kako bi dolazak pape u Niš 'bio veoma koristan za Srbiju, srpski narod i srpske države', podsjećajući da bi taj susret bio prvi nakon 11. stoljeća kada se dogodio tragični raskol Istočne i Zapadne crkve, a to bi, drži patrijarh, možda bila prilika za povratak pitanju kršćanstva i jedinstvu.'To bi bila nova stranica povijesti odnosa Pravoslavne i Katoličke crkve' ,rekao je patrijarh Irinej.

>> EKSKLUZIVNO Prvi intervju patrijarha Irineja: 'Komunizam i ateizam ostavili su dugoročne posljedice'

Podsjetio je i kako 'postoje neka mišljenja, među kojima je i mišljenje ruskog patrijarha Kirila, do čega je SPC jako stalo, koji kaže da ne bi mogao doći u Niš ako bi tu došao i papa, zbog čega je crkva donijela odluku da pozove poglavare svih pravoslavnih crkava, a drugim crkvama će uputiti poziv za nazočnost s izaslanstvima na najvišoj razini,objasnio je patrijarh. (Agencija VLM)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene