Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sumnjiva tekućina u čaši

David Miranda: U pritvoru sam proživljavao psihičku torturu...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'U pritvoru sam doživio psihičku torturu', tvrdi David Miranda, partner novinara Glena Greenwalda.

David Miranda, dugogodišnji partner Guardianova novinara Glenna Greenwalda, kojemu je Edward Snowden nedavno povjerio američke špijunske tajne, tvrdi kako su ga, dok je bio pritvoren u Velikoj Britaniji, psihički mučili, prenosi AP.

Pročitajte i ovo Ilustracija Strašno Djevojčica se onesvijestila tijekom svjedočenja: 17 mladića mjesecima ju je silovalo Ilustracija Pitanje budućnosti Hrvatska obiluje bogatstvom zbog kojeg se vode ratovi: Pred njom je ključan izazov

Miranda je dao ekskluzivan intervju za Kinesku središnju televiziju. 'Primjerice, odbili su mi dati vodu u boci, umjesto toga su mi u čašu ulili nekakvu sumnjivu tekućinu. Svakih pola sata bi je bacili jer je nisam pio pa bi mi ponovno ulijevali istu tekućinu. Cijelo vrijeme su mi prijetili da će me strpati u ćeliju. Iako nije bilo fizičkog zlostavljanja, psihička tortura je bila grozna', rekao je Miranda.

>> Britanska policija istražuje dokumente Davida Mirande

Podsjetimo, David Miranda priveden je prije pet dan čim je njegov zrakoplov sletio na tlo Velike Britanije, ispitivan je devet sati i zatim pušten bez podizanja optužnice.

Greenwald, dopisnik iz Rio de Janeira, intervjuirao je Edwarda Snowdena te iskoristio 15.000 do 20.000 dokumenata koje mu je Snowden dao na uvid kako bi objavio pojedinosti o špijuniranju koje provodi NSA.

Guardian je izrazio 'zgražanje' zbog privođenja Mirande i poručio da će od britanskih vlasti tražiti hitno objašnjenje. Brazilska vlada također je izrazila nezadovoljstvo zbog privođenja svog državljanina i devetosatnog ispitivanja tijekom kojeg je Miranda držan u komunikacijskoj izolaciji.

'Ta mjera nema nikakva opravdanja jer se radi o pojedincu protiv kojeg nema nikakvih optužbi koje bi opravdale primjenu Zakona o terorizmu', priopćilo je brazilsko ministarstvo vanjskih poslova.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene