Obavijesti Video Pretražite Navigacija
S kim dijeliti vlast?

Izbori u Njemačkoj: Merkel ostaje najmoćnija žena Europe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Demokršćanski blok CDU/CSU, prema prvim izlaznim anketama, dobio je 42 posto glasova.

Prvi neslužbeni rezultati parlamentarnih izbora u Njemačkoj, pokazuju kako je Unija CDU/CSU Angele Merkel dobila najviše glasova birača - 42 posto.

Pročitajte i ovo Tihomir Cipek, Marija Miholjek i Saša Kopljar Dan nakon izbora Tko je u boljoj poziciji i kakva sudbina čeka onoga tko ne sastavi Vladu?: "Neki su ogorčeni, ali drugi..." Rijeke pravde Parlamentarni izbori 2024 U SDP-u euforija na spomen mogućeg mandatara - Peđa Grbin poručio: "Ovo nije gotovo!"

>> Parlamentarni izbori u Njemačkoj

Poljuljan je sada nastavak vladajuće kršćansko-demokratske i liberalne koalicijske (FDP) Vlade. FDP je, naime, prema prvim neslužbenim rezultatima dobio svega pet posto glasova. Kad se svi glasovi prebroje, taj bi broj mogao pasti, što bi značilo da nisu dobili ni dovoljno glasova za ulazak u parlament. 

Međutim, moguća je koalicija između kršćansko-demokratske Unije CDU/CSU i Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) koji su dobili 26 posto glasova, objavio je Reuters.

Odaziv 73 posto

Prema proračunima načinjenim na temelju izlaznih anketa i prvih podataka iz izbornih jednica, Unija CDU/CSU osvojila je 42 posto glasova, SPD 26, FDP 4,7, stranka Ljevice 8,3, Zeleni 8,1, te AfD 4,9 posto glasova.

Prema posljednjim podacima moguć je i ulazak u Bundestag euroskeptične stranke Alternative za Njemačku (AfD) koja kao svoj isključivi cilj ističe izlazak Njemačke iz zone eura. Odaziv na današnjim saveznim izborima bio je 73 posto. Riječ je nešto većem odazivu u odnosu na prethodne izbore prije četiri godine, kada je izašlo 70 posto upisanih birača, što je bila rekordno niska izlaznost.

S obzirom da je Unija CDU/CSU na čelu s kancelarkom Merkel uoči izbora u više navrata odlučno isključila koaliciju s AfD-om, ostaje jedino mogućnost koalicije s SPD-om. Angela Merkel se već jednom, od 2005. do 2009. nalazila na čelu tzv. 'velike koalicije' u kojoj je funkciju ministra financija obnašao sadašnji glavni kandidat SPD-a na izborima Peer Steinbrueck.

Angela Merkel je u više navrata hvalila rad tadašnje 'velike koalicije'.

Istodobno s izborima za savezni parlament Bundestag održani su i izbori za pokrajinski parlament u saveznoj pokrajini Hessen. Prema prvim prognozama nazire se pobjeda socijaldemokratsko-zelene koalicije.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene