Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Parlamentarci VE traže oduzimanje prava glasa ruskom izaslanstvu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvadeset četiri europska parlamentaraca traži da se Rusiju kazni oduzimanjem prava glasa ruskom izaslanstvu u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe (PACE) zbog sukoba s Gruzijom.

Ako tu sankciju izglasa PACE na plenarnoj sjednici predviđenoj za 29. rujna do 3. listopada u Strasbourgu, to bi bio drugi put da se primjenjuje na Moskvu, nakon prethodnog u travnju 2008. motiviranog ratom u Čečeniji.

Pročitajte i ovo Ilustracija ozbiljna prijetnja ili ? Susjedi Rusije na nogama zbog gradnje vojne baze: "Putin će nas uvući u rat!" Glavni ravnatelj policije u sukobu interesa Samo u Hrvatskoj Šef Sindikata policijskih službenika: "Milina je imao znatno veću plaću od samog ministra i premijera"

"Ozbiljno zabrinuti" sukobom koji suprotstavlja dvije zemlje članice Vijeća Europe, 24 potpisnice, među kojima 14 iz srednje i istočne Europe, traže da ovlasti ruskog izaslanstva budu preispitane na otvaranju sljedeće parlamentarne sjednice, piše u priopćenju objavljenom u ponedjeljak u Strasbourgu.

Prosvjednici se temelje na Pravilniku PACE-a koji određuje da te ovlasti, prvenstveno pravo glasa, mogu biti oduzete u slučaju "teškog kršenja temeljnih načela Vijeća Europe", "pomanjkanja poštivanja obaveza i zadaća" i "pomanjkanja suradnje u daljnjem procesu Skupštine".

Procedura predviđa da prvog dana sjednice 29. rujna taj zahtjev ispitaju različita povjerenstva prije glasovanja Skupštine koja broji 318 članova.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene