Obavijesti Video Pretražite Navigacija

RS osudio Silajdžićeve istupe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Narodna Skupština Republike Srpske je u Banjoj Luci prihvatila rezoluciju kojom se osuđuju nedavni govori predsjedatelja Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića u Općoj skupštini UN-a i Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe te poziva Skupštinu Srbije na donošenje zakona kojim bi se građanima RS-a osiguralo dvojno (i srbijansko) državljanstvo.

Ova je rezolucija prihvaćena u nastavku izvanrednog zasjedanja parlamenta RS-a, prekinutog u prošli ponedjeljak, a na kojemu se raspravljalo o Silajdžićevim govorima u Općoj Skupštini UN-a i Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, u kojima je on kritizirao vlasti RS-a, nazivao taj entitet genocidnom tvorevinom zbog čega kao takav ne treba postojati.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača

Parlament RS-a je, u rezoluciji prihvaćenoj u srijedu, zadužio predstavnike RS-a u državnom parlamentu BiH da zatraže od te institucije 'odbacivanje samovoljnih istupa predsjedatelja Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića'. 

>> Parlament RS-a optužio Siladžića za neodgovornu politiku

>> Silajdžić Rehnu: Recite jednom zauvijek tko ne voli BiH

U rezoluciji se navodi da je Silajdžićevim istupima nanesena šteta međunarodnom ugledu BiH, narušeno povjerenje unutar BiH i oslabljen autoritet institucije Predsjedništva BiH. Srpskog člana Predsjedništva BiH Nebojšu Radmanovića obvezuje se na 'podnošenje veta na svaku novu odluku kojom bi Haris Silajdžić u Predsjedništvu bio ovlašten predvoditi izaslanstvo BiH ili predstavljati BiH bilo gdje izvan granica zemlje, bez detaljno utvrđene platforme predstavljanja i obraćanja na osnovama zaštite Sporazuma, interesa BiH i RS i svih triju konstitutivnih naroda i građane ove zemlje'.

Rezolucijom se također poziva 'institucije RS i Srbije da intenziviraju sve aspekte provođenja Sporazuma o posebnim paralelnim vezama i poziva Skupštinu Srbije da donese zakone kojima će osigurati svim građanima RS pravo na dvojno državljanstvo Srbije i RS, kao što je to učinila Hrvatska s BiH'. 

>> Silajdžić optužio RS da blokira BiH

Parlament RS u rezoluciji ističe kako je 'iscrpljen kapacitet instituta visokog predstavnika međunarodne zajednice i da je sazrelo vrijeme za njegovu transformaciju u posebnog predstavnika EU-a'.

Također se odbacuju 'pozivi za nametanje izmjena ili jednostrano prekrajanje Ustava i unutarnjeg uređenja BiH definiranog daytonskim mirovnim sporazumom'.

Rezolucijom je Vlada RS-a zadužena da izvrši analizu dosadašnjih prijenosa ovlasti s tog entiteta na državnu razinu BiH.

U novoprihvaćenoj rezoluciji ne spominje se mogućnost organiziranja referenduma o osamostaljivanju tog entiteta. Predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović, na čiji je zahtjev i sazvana izvanredna sjednica parlamenta tog entiteta, obrazlažući izostavljanje spominjanja referenduma, rekao je kako je 'referendum demokratski mehanizam koji se koristi svuda u svijetu, ali političko vodstvo svake zemlje treba znati kada će ga upotrijebiti, a kada zloupotrijebiti' . 'Mi ga nećemo zloupotrijebiti', dodao je Kuzmanović.

Lokalni mediji, međutim, izvješćuju kako su vlasti RS odustale od spominjanja referenduma u rezoluciji parlamenta tog entiteta nakon snažnog pritiska Ureda visokog predstavnika i američkog veleposlanstva u BiH. 

U prethodnoj rezoluciji, koju je parlament RS-a prihvatio ovoga proljeća neposredno nakon proglašenja neovisnosti Kosova, zagovara se mogućnost raspisivanja referenduma za osamostaljenje RS-a po ugledu na samostalnost Kosova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene