Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Parlament BiH usvojio deklaraciju protiv mosta za Pelješac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je na sjednici u Sarajevu usvojio deklaraciju kojom se izražava protivljenje izgradnji mosta za Pelješac.

Deklaracija je u Zastupničkom domu u kojemu većinu čine Bošnjaci usvojena na prijedlog zastupnika Irfana Ajanovića iz Stranke demokratske akcije, a uz protivljenje hrvatskih zastupnika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna BiH i dalje protiv gradnje mosta za Pelješac Slika nije dostupna Izgradnja mosta za Pelješac i dalje sporna

Tim dokumentom koji nema obvezujući značaj preporučeno je Zastupničkom domu državnog parlamenta da zajedno s Predsjedništvom BiH 'intenzivira aktivnosti radi obrane suverenog prava države BiH na nesmetani izlaz u međunarodne vode Jadranskog mora, sukladno međunarodnom pravu'.

'Ako se vlasti Hrvatske ogluše o upozorenja da se izgradnja
spornog mosta obustavi odnosno ako se spor dviju suverenih država ne riješi diplomatski ili odgovarajućom međunarodnom arbitražom, državna tijela vlasti BiH trebaju pokrenuti tužbu protiv Hrvatske pred Međunarodnim sudom za pravo mora u Hamburgu', obrazložio je Ajanović svoj prijedlog.

Deklaracijom, koju je usvojio Zastupnički dom federalnog parlamenta, državnim tijelima vlasti je preporučeno da o 'jednostranim postupcima Hrvatske' izvijeste tijela Europske unije i ured visokog predstavnika za BiH te od njih zatraže poduzimanje odgovarajućih mjera.

Usvajanje dokumenta izazvalo je veliko nezadovoljstvo među
zastupnicima iz HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. koji su u znak prosvjeda privremeno napustili zasjedanje.

'Nekima nije problem što se ovih dana pokušava odvojiti pola BiH a problem je što se gradi tamo negdje', kazao je zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Marinko Čavara upozoravajući na to da protiv interesa BiH najviše rade oni koji pokušavaju cijelu državu uzeti samo za sebe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene