Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prva u povijesti

Tko je Anne Hidalgo?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kći španjolskih doseljenika, feministica i diskretna članica Socijalističke stranke, Anne Hidalgo će postati prva gradonačelnica Pariza i pridružit će se jako malom klubu žena koje su na čelu glavnih gradova u svijetu.

Prema procjenama instituta Ifop i Sas za kanal i-Tele, Anne Hidalgo je u drugom krugu općinskih izbora u nedjelju u Francuskoj dobila 54,5 posto glasova, dok je njezina protivnica iz desnog UMP-a Nathalie Kosciusko-Morizet dobila 45,5 posto.

Pročitajte i ovo Francuska šalje vojsku u Ukrajinu? 2000 vojnika Ruski obavještajci tvrde da Francuska šalje vojsku u Ukrajinu i upozoravaju: "Postat ćete legitimna meta za napad" U Parizu održano veliko natjecanje u pisanju diktata - 1 Tisuće natjecatelja VIDEO/FOTO Tisuće ljudi na glavnoj pariškoj ulici: Održano masovno natjecanje u pisanju diktata

Anne 'Ana-Maria' Hidalgo će sljedećih dana postati čelnicom grada s 2,2 milijuna stanovnika, središtem svim vlasti u Francuskoj i najturističkijim gradom na svijetu.

Ona će se pridružiti Ani Botelli, gradonačelnici Madrida i Carolini Toha, gradonačelnici Santiago de Chilea.

Hidalgo je bila desna ruka Bertranda Delanoea, gradonačelnika Pariza od 2001. i upravo njezina pobjeda omogućuje socijalistima da donekle spase čast na izborima u kojima su izgubili mnogo gradova, ocjenjuje France presse.

Pariz dobio prvu gradonačelnicu u povijesti

Anne Hidalgo je rođena 19. lipnja 1959. u San Fernandu u Andaluziji tijekom Francove diktature. Kao vrlo mlada došla je u Lyon, a u Pariz se doselila 1984. Diplomirala je socijalno pravo, bila je inspektorica rada i zatim savjetnica bivše socijalističke ministrice Martine Aubry.

Hidalgo je prije svega feministica i tek se 1994. pridružila socijalistima, privučena moralnom strogošću socijalističkog kandidata za predsjedničke izbore Lionela Jospina.

Na čelu Pariza, Hidalgo obećava nastaviti rad koji je započeo Bertrand Delanoe. Obećala je 10.000 novih stanova, 5.000 dodatnih mjesta u vrtićima, lakši pristup medicinskoj skrbi, nepovećavanje poreza i nastavak sigurnosne politike i velikih kulturnih događaja koji su obilježili posljednjih deset godina. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene