452607
452607
452607
452607
452607

Pariški sporazum o klimatskim promjenama stupit će na snagu za 30 dana

  • , 05.10.2016., 22:54
  • Autor:
  • komentara

Pariški sporazum o klimatskim promjenama stupit će na snagu za 30 dana, nakon što je prijeđen prag od 55 zemalja koje su ratificirale tekst, a koje predstavljaju 55 posto emisija plina s učinkom staklenika, navodi u srijedu stranica Konvencije Ujedinjenih naroda o klimi.

 
 
 
 
Graf globalnog zatopljenja (Foto: Thinkstock, NASA)
Graf globalnog zatopljenja (Foto: Thinkstock, NASA)

Na toj se stranici precizira da su 72 zemlje, koje predstavljaju 56,7 posto svjetskih emisija stakleničkih plinova, predale instrumente o ratifikaciji tajništvu UN-a, što otvara put stupanju na snagu za 30 dana, ili prije početka COP22 , koja se održava od 7. do 18. studenoga u Maroku.

"72 zemlje koje predstavljaju 56,7 posto emisija sada su ratificirale pariški sporazum, koji će stupiti na snagu za 30 dana", napisala je nova glavna tajnica Konvencije o klimi Patricia Espinosa.

Predsjednica COP21 Segolene Royal je navela da su Europska unija i sedam europskih zemalja u srijedu EU predali svoje instrumente ratifikacije.

Sporazum od svih zemalja zahtijeva da osmisle planove koji će omogućiti da se povećanje temperature obuzda na ispod dva Celzijeva stupnja u odnosu na predindustrijsko razdoblje.

Ministri okoliša zemalja članica prošli su tjedan usuglasili da EU kolektivno ratificira Pariški sporazum, umjesto da ga ratificira svaka zemlja članica ponaosob. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se