Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobili otpis dijela duga

Papandreu: Za Grčku počinje nova era

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova era počinje za Grčku, rekao je grčki premijer George Papandreu nakon europskog summita u Bruxellesu na kojemu su banke, nakon mučnih pregovora, odlučile da će znatno smanjiti njezino zaduženje.

'Novo razdoblje, nova era počinje za Grčku', istaknuo je na tiskovnoj konferenciji. 'Bit će to za nas novi početak. No i dalje moramo raditi', kazao je.

Predsjednik Europske središnje banke Jean-Claude Trichet pozdravio je 'iznimno važne odluke' čelnika eurozone.

'Donijeli smo iznimno važne odluke na nekolikim poljima. Sve to sada zahtijeva puno rada, puno ubrzanog rada', kazao je Trichet koji se sprema početkom studenog napustiti tu monetarnu ustanovu u Frankfurtu.

Glavna direktorica Svjetskog monetarnog fonda Christine Lagarde pohvalila je iz Washingtona 'velik napredak' ostvaren na europskom summitu, čestitavši čelnicima eurozone na donošenju 'programa koji će moći odgovoriti na krizu u regiji'.

'Odmah ću upravnom odboru MMF-a preporučiti da Grčkoj isplati sljedeću ratu zajma', istaknula je u priopćenju, dodavši da provedba 'prihvaćenih gospodarskih reformi' ostaje za Atenu 'najvažnija zadaća'.

Lagarde je istaknula da je dogovor banaka i EU-a kojim se privatni sektor odriče polovice grčkih potraživanja koje posjeduje 'od presudne važnosti za povećanje održivosti duga'.

Banke su pristale na dobrovoljni otpis 50 posto potraživanja na grčke obveznice, što je bio najteži dio maratonskog summita čelnika eurozone koji počeo jučer navečer, a završio noćas oko četiri sata ujutro.

Dogovor je objavio na konferenciji za novinare predsjednik Europsko vijeća Herman Van Rompuy nakon završetka summita koji je trajao desetak sati. Dobrovoljnim pristankom banaka da otpišu polovicu svojih potraživanja grčki dug bit će smanjen za 100 milijardi eura. Dogovor o smanjenju grčkog duga dio je velikog programa za rješavanje krize. 'Postigli smo cjeloviti dogovor', izjavio je Van Rompuy.

Van Rompuy je rekao da će dogovor omogućiti da grčki javni dug do 2020. godine padne na 120 posto njezina BDP-a. Današnji grčki dug iznosi 350 milijardi eura, što je 162 posto njezina BDP-a. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Potop burze PANIKA U GRČKOJ Bezuspješno pokušavaju prodati pale dionice Slika nije dostupna Grčka kriza NA RUBU Europu je od sloma i katastrofe dijelilo 2,5 milijardi eura

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene