Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vođa desnice

'Papandreu mora otići da bi se stvari pokrenule'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vođa oporbene grčke desnice Antonis Samaras rekao je u nedjelju da je 'spreman pomoći' u formiranju vlade nacionalnog jedinstva, ali pod uvjetom da premijer George Papandreu podnese ostavku kako bi se počela rješavati politička kriza u zemlji.

'Sve dok Papandreu ne odluči što će učiniti, rješenja neće biti (...). Odlučio sam pomoći i ako on odstupi, sve će poći svojim tokom', rekao je Samaras, nakon kratkog razgovora s predsjednikom države Karolosom Papuliasom. Prije ulaska u zgradu predsjedništva oporbeni čelnik je istaknuo da Grčka 'mora poslati poruku stabilnosti'.

Papandreu koji je ranije najavio da je spreman odstupiti s vlasti, traži od oporbene desnice da omogući formiranje vlade nacionalnog jedinstva kako bi se spriječio stečaj zemlje i izlazak iz eurozone. No naišao je na protivljenje Samarasa koji osporava dio programa štednje u vezi s financijskom pomoći Europske unije i Međunarodnoga monetarnog fonda.

Glasnogovornik grčke vlade Ilias Mosialos pozvao je u nedjelju političke snage u zemlji da se 'tijekom dana' dogovore o formiranju vlade nacionalnog jedinstva i o izboru njezina čelnika, u razgovoru za javnu televiziju Net. 'Do večeras moramo postići dogovor o sastavljanju vlade nacionalne suradnje, što je moguće ako svi budu složni i odvažni, a bilo bi korisno imati večeras i ime premijera', rekao je Mosialos, ujedno i državni tajnik u vladi.

Rekavši da su u tijeku neslužbeni pregovori socijalističke većine i konzervativne oporbe, ocijenio je da 'obje velike stranke moraju' sudjelovati u novoj ekipi koju, po njegovu mišljenju, trebaju sastavljati 'iskusni' ljudi. Postigne li se dogovor tijekom dana, premijer Papandreu bi mogao odstupiti kako bi omogućio da parlament do konca tjedna izglasa povjerenje novoj vladi, dodao je Mosialos koji se ovih dana priključio premijerovim protivnicima u stranci. (Hina)

Pročitajte i ovo Grčke hitne službe ispred brodarske tvrtke u Ateni Drama u Grčkoj Stravična pucnjava u Ateni: Bivši zaposlenik upao u tvrtku pa ubio tri osobe i presudio sebi Ilustracija Zastarjela oprema Tragedija u Grčkoj: Avion se srušio prilikom slijetanja, pilot poginuo

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene