Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Knjiga Benedikta XVI

Papa: Židovski narod nije osudio Isusa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Benedikt XVI. oslobodio je židove krivnje od optužaba da su bili odgovorni za smrt Isusa Krista u svojoj novoj knjizi 'Isus iz Nazareta', iz koje su izvadci u srijedu objavljeni u Vatikanu.

U djelu pod nazivom 'Isus iz Nazareta, drugi dio - Od ulaska u Jeruzalem do uskrsnuća', Papa postavlja pitanje - 'Tko su točno bili Kristovi tužitelji?' i podsjeća da ih se u Evanđelju po Ivanu navodi tek kao 'židove'.

Papa tvrdi da izraz 'židovi', kojim se služi evanđelist Ivan, 'ni na koji način ne označuje izraelski narod općenito', a 'još je manje 'rasistički'', jer je i 'Ivan bio Izraelićanin, kao i Isus i njegovi sljedbenici'. Taj izraz ima 'precizno i strogo ograničeno značenje' i odnosi se na 'aristokraciju u hramu', koja je željela Isusovu smrt zato što se proglasio židovskim kraljem i prekršio židovske vjerske zakone, ističe Benedikt XVI.

Pročitajte i ovo Screenshot Ukrali Božić VIDEO Uhićeni otmičari: Kidnapirali Isusa i sve snimili, za akciju imali zanimljivo objašnjenje Marco Buschmann, njemački ministar pravosuđa Na Danu židovske zajednice Njemačka zabilježila 4300 kaznenih djela povezanih s ratom u Gazi: "Ovo je sjeme mržnje koje, nažalost, klija"

Predstavljanje knjige 10. ožujka

Uloga židova u Kristovoj smrti uzrok je velikih napetosti s katolicima koji su ih stoljećima optuživali za 'bogomorstvo'. Drugi vatikanski koncil (1962.-1965.) oslobodio je židovski narod svake odgovornosti za razapinjanje Isusa na križu, a Benedikt XVI., vjeruje se, prvi je papa koji je ovako detaljno raščlanio i usporedio različite novozavjetne izvore koji govore o smrtnoj presudi koju je Isusu odredio rimski guverner Poncije Pilat.

Nova knjiga Benedikta XVI. javnosti će biti predstavljena 10. ožujka, a bit će objavljena istodobno na sedam jezika - njemačkom, talijanskom, engleskom, španjolskom, francuskom, portugalskom i poljskom, objavio je Vatikan. Prva knjiga, koja govori o razdoblju od Isusova krštenja do preobraženja, objavljena je 16. travnja 2007., na 80. rođendan Josepha Ratzingera, i postigla je velik uspjeh, ostvarivši nakladu od 420 tisuća primjeraka. Jedna židovska udruga preživjelih iz holokausta i njihovih potomaka izrazila je zadovoljstvo iskazanim stajalištem pape Benedikta XVI. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene