441491
441491
441491
441491
441491

Papa: Kršćani bi trebali homoseksualce zamoliti za oprost

  • , 27.06.2016., 09:43
  • Autor:
  • komentara

Papa Franjo upozorio je u nedjelju na opasnost od "balkanizacije" Europske unije i ocijenio da Europa, kako bi tu prijetnju izbjegla, mora ponovno potaknuti "kreativnost" i prihvatiti da unutar nje postoji "zdrava podjela".

 
 
 
 
Papa o homoseksualcima (VIDEO: Vijesti Nove TV u 14)
Papa o homoseksualcima (VIDEO: Vijesti Nove TV u 14)

Na konferenciji za novinare održanoj u zrakoplovu kojim se vraćao iz Armenije, upozorio je da bi se "otcijepiti" mogle pokrajine kao što su Škotska i Katalonija, a to bi moglo voditi u "balkanizaciju" Europe.

"Da bi ponovno u sebi pronašla snagu koja leži u njezinim korijenima, Europa mora učiniti korak prema kreativnosti i zdravoj podjeli (...) a to znači dati više neovisnosti, više slobode zemljama Europske unije", preporučio je.

Već na putu u Armeniju papa Franjo je pozvao "sve Europljane na odgovornost" u ovoj osjetljivoj fazi.

"Postoji nešto što nije dobro u masivnoj, teškoj uniji. No pripazimo da s prljavom vodom ne bacimo i dijete. Radije se potrudimo ponovno stvarati", rekao je i pozvao Europu da "ponovno pronađe svoju kreativnost" i "razmišlja o (stvaranju) nekog novog oblika Unije".

"Dvije ključne riječi su kreativnost i plodnost", naglasio je papa Franjo.

Papa: Kršćani bi trebali homoseksualce zamoliti za oprost

Tko smo mi da sudimo, ponovio je papa Franjo ocijenivši da bi kršćani trebali zamoliti oprost homoseksualce, ali i žene i mnoge druge, prenijeli su novinari kojima je rekao da su krivo protumačili njegovu izjavu o ženama đakonicama, a opravdao je i svoju uporabu riječi genocid nad armenskim narodom u doba Osmanskog Carstva.

Papa je u zrakoplovu kojim se vraćao iz Armenije podsjetio da katolički nauk uči da homoseksualci "ne smiju biti diskriminirani, već poštovani".

"Osoba koja živi u takvim uvjetima, ima dobru volju, traži Boga, pa tko smo mi da je sudimo", zapitao je opetujući izjavu izrečenu na prvoj konferenciji za novinare održanoj u zrakoplovu ljeti 2013., kada se vraćao iz Rio de Janeira u Rim.

Kršćani bi se trebali ispričati i zamoliti oprost ne samo od homoseksualaca, već "i siromašnih, iskorištavanih žene, djece prisiljene na rad", na što su žmirili, ali bi trebali tražiti oprost i "zato što su blagoslivljali toliko mnogo oružja", rekao je.

"Kršćani bi trebali neprestance tražiti oprost", preporučio je Papa.

Istaknuo je da je i sam živio u Buenos Airesu uronjen "u usku katoličku kulturu", no neke homoseksualne osobe ponekad "preagresivno manifestiraju", što "različiti mentaliteti" krivo protumače.

Novinarima je Papa zamjerio što su iskrivili njegovu misao u svibnju kada je pristao na formiranje povjerenstva koje će proučiti ulogu žena đakonica u prvim stoljećima kršćanstva.

"Bio sam pomalo ljut na novinare", jer objaviti da "Crkva otvara put đakonicama", kao što sam pročitao u novinama "nije bila istina", rekao je Franjo.

Ustvrdio je da će uspostaviti povjerenstvo koje će proučiti ulogu đakonica koje su pomagale svećenicima na početku kršćanstva. Njihova je uloga bila zamijeniti svećenike u dužnostima koje oni nisu mogli obavljati: primjerice utvrditi tragove udaraca na ženi koja se žalila da je muž tuče.

Zaređenje žena đakonica bila bi revolucija za Katoličku crkvu u kojoj samo muškarci mogu davati svete sakramente.

Katolički đakoni mogu obavljati obrede krštenja, vjenčanja i pogreba, ali ne mogu sami slaviti misu niti ispovijedati vjernike.

Papa je u zrakoplovu opravdao uporabu pojma "genocid" tijekom posjeta armenskom glavnom gradu Erevanu u petak kada je opisao masovne pokolje. Rekao je da bi bilo "čudno" da nije ponovio tu riječ koju je već ranije izrekao u Rimu i tada uvrijedio Tursku.

"Tu sam riječ uporabi ne da bih uvrijedio, već objektivno", ustvrdio je Papa.

Zamjenik turskog premijera u subotu je ocijenio "neumjesnim" što je papa Franjo označio kao genocid pokolj Armenaca iz 1915. koji su počinile osmanske snage te je ocijenio da to odražava "križarski duh" papinstva.

"Uvijek sam govorio o tri genocida u prošlom stoljeću: o genocidu nad Armencima, te o genocidima koje su počinili Hitler i Staljin".

Velikim je silama zamjerio "da su skretale poglede" u vrijeme kada su se ti genocidi događali. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se