Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posjet rodnoj zemlji

Papa u Njemačkoj: 'Razumijem vjernike koji zbog skandala napuštaju Crkvu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Benedikt XVI. doputovao je u posjet rodnoj Njemačkoj.

Papa Benedikt XVI. doputovao je u četvrtak u Berlin, prvu postaju prvog službenoga posjeta rodnoj zemlji kojim teži ojačati vjeru u sekulariziranu svijetu te je u zrakoplovu pozvao na 'snažnu etičku obnovu' Italije obilježene seksualninm skandalima njezinog premijera, ali govorio i o pedofiliji u Katoličkoj crkvi.

U poruci poslanoj predsjedniku Republike Italije Giorgiu Napolitanu, pri odlasku u četverodnevni posjet Njemačkoj, Papa je izrazio želju 'za etičkom obnovom za dobrobit drage Italije'. Papa tradicionalno upućuje poruke šefovima država koje njegov zrakoplov nadlijeće tijekom putovanja.

Ugled Katoličke crkve zadnjih je godina poljuljan zbog skandala pedofilije za koju su optuženi pojedini svećenici i Benedikt XVI. u zrakoplovu je kazao kako 'razumije vjernike koji napuštaju Crkvu suočenu sa skandalima'. 'Razumijem da (...) oni koji su bliski pogođenim (zlostavljanim) osobama kažu 'To više nije moja crkva, ne mogu u njoj ostati'', rekao je Papa.

Benedikta XVI. u Berlinu su u zračnoj luci Tegel dočekali predsjednik Republike Christian Wulff, kancelarka Angela Merkel te nekoliko ministara. Cilj Papina prvog službenog posjeta Njemačkoj je prenijeti ekumensku poruku i ojačati vjeru u sve sekulariziranijem svijetu te se posjet održava pod geslom 'ondje gdje je Bog, budućnost se rađa'.

No Papin posjet vjerojatno će biti praćen prosvjedima zajednica nesklonih stajalištima Vatikanu o istospolnim zajednicama, ulozi žena i celibatu, koja moderno društvo smatra preregidnima i zastarjelima. Benedikt XVI. u zrakoplovu je izrazio razumijevanje za prosvjednike, napose u Belinu, koji ima reputaciju liberalnog grada s dugom tradicijom prosvjeda.

'Normalno je to u slobodnome društvu izloženom snažnoj sekularizaciji. To primam na znanje i nema se što reći o prosvjedima održanima na uljuđen način. Poštujem one koji se izražavaju', rekao je Papa. Papin dolazak u domovinu ne izaziva ni približno toliko oduševljenja kao sudjelovanje u Koelnu na Svjetskim danima mladih 2005., nedugo pošto je bio izabran za Papu.

'Stranac u vlastitoj domovini', poručuje na naslovnici dnevnik lijevog centra Berliner Zeitung. Za provedbu visokih mjera zaštite mobilizirano je u Berlinu 6.000 policajaca, a visoki troškovi posjeta, kojih cijena nije objavljena, također su predmet kritika u vrijeme financijske krize u Europi, kao što je i ljeti bilo za Papina posjeta Španjolskoj. (Hina)

Pročitajte i ovo Prosvjed u Berlinu Protive se presudi suda Neobičan prizor u prijestolnici: Blokirali najpoznatiju znamenitost grada i ne odustaju od svojih zahtjeva Slika nije dostupna Nije riječ o šali Prekršajna prijava protiv pape jer se nije vezao u papamobilu

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene