Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kontrola Svete stolice

Uvođenje reda: Papa svog tajnika zadužio za nadzor Vatikanske banke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Alfred Xuereb bit će zadužen za nadzor dvaju povjerenstava koje je Papa oformio kako bi se kontrolirala banka.

Papa Franjo je u četvrtak svog osobnog tajnika Alfreda Xuereba zadužio da nadzire aktivnosti Vatikanske banke, izvješćuje Reuters, ocjenjujući to očitim znakom papinih nastojanja da poslovanje banke učini transparentnijim i da popravi njezinu lošu sliku u društvu.

Pročitajte i ovo Papa Franjo Opsežno objašnjenje Katolički biskupi protive se blagoslovu istospolnih parova: Vatikan ih pokušao umiriti novim objašnjenjem Papa Franjo na misi Papa uputio važnu poruku: "Trebali bi živjeti svaki dan i svaki trenutak sa zahvalnošću i nadom"

Papa Franjo osudio 'tiraniju kapitalizma' i 'idolatriju novca'

Xuereb, 55-godišnji malteški prelat, bit će zadužen za nadzor dvaju povjerenstava koje je Papa oformio kako bi se kontrolirala banka i ekonomska struktura te financije Svete Stolice, priopćio je Vatikan.

Nakon ustoličenja u ožujku, papa Franjo se uhvatio ukoštac s problemom Vatikanske banke, godinama umiješane u brojne financijske skandale. Banka, službeno znana kao Institut za vjerske poslove (IOR), pod istragom je za pranje novca.

Xuereb će izvještavati Papu o radu povjerenstava i akcijama koje treba poduzeti. Glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi je kazao novinarima da Xuereb u ovoj ulozi neslužbeno radi već neko vrijeme, ali da će to sada moći raditi učinkovitije.

Vatikan je s Italijom potpisao sporazum o razmjeni financijskih i bankarskih informacija, a IOR je otvorio internetsku stranicu www.ior.va i počeo je izdavati godišnja izvješća.

Papa Franjo je natuknuo i mogućnost zatvaranja IOR-a ukoliko se ne reformira. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene