Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Papa Benedikt XVI. prvi put u Izraelu

Papa se prisjetio holokausta i pozvao na mir

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Benedikt XVI. započeo je u ponedjeljak najosjetljiviji dio svog pastoralnog pohoda po Bliskom istoku, stigavši po prvi puta u Izrael, i počevši petodnevni posjet koji će ga odvesti i na palestinska područja.

Nakon polusatnog leta od Amana do Tel Aviva, 82-godišnjeg Papu u su zračnoj luci Ben Gurion u Tel Avivu dočekali predsjednik države Shimon Peres i premijer Benjamin Netanyahu. Uoči poslijepodnevnog posjeta memorijalnom centru Yad Vashem u Jeruzalemu Papa se prisjetio tragične sudbine Židova tijekom holokausta.

Pročitajte i ovo Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja? Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno"

>> Papa pozvao bliskoistočne kršćane da pomognu u suzbijanju nasilja

'Tragično je što je židovski narod iskusio strašne posljedice ideologija koje negiraju dostojanstvo svakog ljudskog bića. Imati ću priliku odati počast milijunima Židova, žrtavama holokausta, i moliti se da čovječanstvo nikada više ne svjedoči zločinima takvih razmjera', rekao je Benedikt XVI. Papa je tom prilikom za holokaust upotrijebio židovski naziv 'šoa'. Odnosi Izraela i Vatikana bitno su narušeni nakon što je Papa u siječnju povukao izopćenje šestorice biskupa tradicionalista, od kojih je jedan, Richard Williamson negirao holokaust. Vatikan se kasnije branio da nije znao za njegove antisemitske stavove.

Borba protiv antisemitizma gdje god da se pojavi

'Antisemitizam je potpuno neprihvatljiv. Svaki se napor mora uložiti u borbu protiv antisemitizma gdje god da se pojavi. Shimon Peres dočekao je Papu pozdravom na latinskom: 'Ave Benedicte, princeps fidelium qui hodie sanctam visitas (Pozdrav Benediktu, vjerniku među vjernicima koji danas započinje posjet Svetoj zemlji). 'U ime Države Izrael, dočekujem vas s jednim blagoslovom: mirom', dodao je Peres na engleskom.

Peres je pohvalio Bendiktova nastojanja da 'smanji razinu mržnje u cijelom svijetu'. 'Siguran sam da će ovaj posjet označiti nastavak dijaloga između judaizma i kršćanstva u duhu naših proroka', dodao je Peres. Osim obilaska svetih mjesta vezanih uz život Isusa Krista, Benedikt XVI. sastat će se s izraelskim dužnosnicima, palestinskim čelnicima te židovskim i islamskim vjerskim vođama.

Očekuje se da će Papa ponoviti ponudu Crkve

Očekuje se da će prilikom posjeta Jeruzalemu i palestinskim područjima Papa ponoviti ponudu Crkve da pomogne u zastalom bliskoistočnom mirovnom procesu. Vatikan podržava rješenje u obliku dviju zasebnih država, izraelske i palestinske. Sve što Papa bude rekao po tom pitanju imat će veliku težinu u regiji, posebice nakon što posjeti palestinski izbjeglički logor u Betlehemu na Zapadnoj obali. U Betlehemu će se sastati s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom.

Na osiguranju papinog posjeta angažirano je oko 80.000 pripadnika snaga sigurnosti. Izraelska je policija priopćila da se radi o najsloženijoj sigurnosnoj operaciji u zadnjih deset godina, od posjeta pape Ivana Pavla II. 2000. godine. Papa je u Izrael doputovao nakon trodnevnog boravka u Jordanu tijekom kojega je isticao želju za tješnjim odnosima između kršćana i muslimana. Također se potrudio izbrisati trag gorčine koji je ostao nakon njegovog govora iz Regensburga 2006., a koji su muslimani shvatili kao uvredu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene