Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slavlje u Vatikanu

Papa proslasio šestero novih svetaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Franjo u nedjelju je proglasio šestero novih katoličkih svetaca, među kojima je dvoje Indijaca, pozvavši pritom na "misionarski poticaj" na indijskom podkontinentu koji bi mogao pridonijeti "solidarnosti i bratskom suživotu".

Predvodeći misu na Trgu svetog Petra u nazočnosti desetaka tisuća vjernika, među kojima je bilo i oko 5000 Indijaca, Papa ja progasio svetima Kuriakosu Eliasa Chavaru i Eufrasiu Eluvathingal, članove sirijsko malabarske Katoličke Crkve s juga Indije, kojih je najviše u jugozapadnoj indijskoj saveznoj državi Kerali. Oko tri i pol milijuna osoba sirijsko malabarskog obreda, jednog od triju kojim se služe katolici u Indiji, članovi su Crkve u Kerali koju je, prema usmenoj predaji, u prvome stoljeću ustanovio apostol Toma.

Pročitajte i ovo Papa Franjo otkazao obveze simptomi gripe Papa Franjo ponovno otkazao obveze zbog zdravlja, javili se iz njegovog ureda Papa Franjo Šire se teorije VIDEO Neobična poruka osvanula na nebu i ostavila ljude u čudu: Papa je prognan ili zatvoren?

"Neka Gospodin, posredstvom dvoje indijskih svetaca podrijetlom iz Kerale, zemlje misionara, dade novi poticaj misionarima crkve u Indiji da bi, nadahnuti njihovim primjerom sloge i izmirenja indijski kršćani nastavili put solidarnosti i bratskog suživota", pozvao je papa.

Kuriokose je bio utemeljitelj prve muške kongregacije u Indiji, ali i suosnivač prve ženske kongregacije kojoj pripada i nova svetica Eufrasia.

Papa: Skandalozno je što Crkva naplaćuje svoje usluge

Papa je svetima proglasio i četvero Talijana, a u propovijedi je pozdravio primjer petorice mušakraca i žene koji su se "bezrezervno posvetili služenju bolesnih, starijih, siromašnih i hodočasnika". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene