Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pada im broj

Bozanić tijekom sureta papu pozvao u Hrvatsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić susreo se u Brnu s papom nakon svečanog misnog slavlja u zračnoj luci, izvijestio je tajnik kardinala Bozanića Željko Faltak.

U podužem razgovoru kardinal je ponovio želju Crkve u Hrvata da Sveti Otac pohodi Hrvatsku. S papom Benediktom XVI. kardinal Bozanić razgovarao je i o 50. obljetnici smrti blaženog Alojzija Stepinca koja će se obilježiti iduće godine, javila je Informativna katolička agencija (Ika). Kardinal Bozanić kao delegat Hrvatske biskupske konferencije (HBK) sudjeluje u programu Papina apostolskog pohoda Češkoj.

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron Ima jasan stav Macron žestoko kritizirao zapadne saveznike: "Nemojte biti kukavice, povijest će vas pamtiti" Poziv - 2 Poziv Domagoja Mikića Na dan im kraj kuće prođe 800 kamiona, a vozači bacaju bočice s urinom: "Svi smo već pred pucanjem"

Papa pozvao Čehe da ostanu odani krščanskoj vjeri

Papa Benedikt XVI. služeći misu u Brnu, drugome po veličini češkome gradu, upozorio je oko 120.000 okupljenih vjernika da društva koja isključuju boga to čine na vlastitu opasnost te ih pozvao da ‘ostanu odani svojoj kršćanskoj vjeri i Evanđelju kako bi osigurali budućnost punu mira i solidarnosti’, prenose agencije.

‘Povijest je pokazala sve apsurdnosti u koje čovjek pada kad isključi Boga iz horizonta svojih izbora i djela’, kazao je Papa. Svetoga Oca je po dolasku u Brno pozdravio češki predsjednik Vaclav Klaus, a potom je papamobilom prebačen do posebno izgrađenog podija blizu zračne luke Brno. Papa je u propovijedi upozorio da ‘znanstveni i gospodarski razvoj’ ima dvije strane - otvara brojne dobre mogućnosti, ali istodobno i donosi nove prijetnje duhovnom miru. ‘Čovjeka treba osloboditi pritiska materijalnog svijeta, ali što je još važnije, mora ga se spasiti od zala koja uništavaju duh’, upozorio je Papa. Istaknuo je kako namjerava ‘nastaviti s učenjem svojeg prethodnika’, pape Ivana Pavla II., koji je ondašnju Čehoslovačku posjetio 1990., nedugo nakon Baršunaste revolucije, a potom je još dva puta posjetio Češku Republiku 1995. i 1997.

>> VIDEO: Pauk se vere po papi tijekom govora

‘Katkad s izvjesnom nostalgijom možemo ustvrditi da ritam modernoga života na stanovit način briše tragove prošlosti koja je bila ispunjena vjerom. No važno je ne izgubiti iz vida ideal što vam ga omogućuje tradicija i običaji te osobito pokušati održati duhovno nasljeđe koje su vam ostavili vaši preci te ga njegovati i prilagoditi zahtjevima modernoga vremena’, rekao je Benedikt XVI. okupljenim vjernicima, među kojima je, osim čeških vjernika, bilo puno Poljaka i Slovaka, prenosi dpa. Misa je vrhunac papina trodnevnoga pastoralnog posjeta sekularnoj bivšoj istočnoeuropskoj komunističkoj državi. Promatrači ocjenjuju kako je nepovjerenje u institucionaliziranu religiju i dalje duboko ukorijenjeno, a odnosi između crkve i države i dalje su nagriženi, ističe AP. ‘Papa bi mogao potaknuti i ohrabriti katoličke vjernike u Češkoj Republici’, smatra 19-godišnji student Rostislav Sery, dodajući kako je ‘danas u Češkoj teško biti katolik.’

Broj katolika neprestano pada

Prema popisu stanovništva iz 1991. godine u Češkoj koja je tada imala deset milijuna stanovnika, 4,5 milijuna izjasnilo se kao katolički vjernici, 2001. je taj broj iznosio 3,3 milijuna, a zadnja istraživanja pokazuju da broj katolika u Češkoj neprestano pada. Prema istraživanju agencije STEM svaki drugi ispitanik odgovorio je kako ne vjeruje u Boga. Službeni Vatikan nadao se da će se na misi u Brnu okupiti oko 200.000 vjernika. Misa je služena na talijanskome jeziku i prevođena na češki. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene