Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Arthur Schneier

Papa posjetio njujoršku sinagogu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Benedikt XVI. jučer je posjetio sinagogu u New Yorku i tamošnjim židovima čestitao blagdan Pashe.

"Došao sam s radošću, kako bih židovskoj zajednici iskazao moje uvažavanje i poštovanje", prenose agencije papine riječi na kratkoj svečanosti u Park East sinagogi na Manhattanu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Podsjećanje na tragediju Amerikanci neće zaboraviti imena stradalih 11. rujna Slika nije dostupna Traže pravednu presudu New York: Prosvjed stotina Hrvata pred UN-om zbog presude

"Srdačno Shalom! Willkommen!", pozdravio je papu na hebrejskom i njemačkom rabin Arthur Schneider rodom iz Beča, prenosi Reuters. Schneider, koji je preživio holokaust, u kratkom je nagovoru pohvalio napredak u odnosima između židova i kršćana.

"Od Drugog vatikanskog koncila sredinom 60-ih godina postignut je veliki napredak", izjavio je Schneider, naglašavajući važnost dijaloga između dviju religija i potrebu njegova nastavka.

"Obojica smo doživjeli holokaust, ali smo osjetili i okus slobode", dodao je.

Ni Schneider ni papa nisu spomenuli napetosti između židova i Vatikana zbog katoličke molitve u obredima Velikog petka, koja sadrži zaziv za obraćenje židova.

Papin posjet sinagogi naknadno je uvršten u program šestodnevnog boravka poglavara Katoličke crkve u Sjedinjenim državama. Krugovi bliski Vatikanu opisali su posjet kao gestu dobre volje.

Benedikt XVI. u četvrtak je za vrijeme susreta sa židovima u Washingtonu podsjetio na zajedničke korijene kršćana i židova. Dijalog između dviju religija nakon Koncila "temeljito je promijenio odnose na bolje", izjavio je pritom papa a prenosi dpa.

Dolazak u sinagogu uoči Pashe, blagdana kojim se židovi sjećaju izlaska iz Egipta, treći je posjet poglavara Katoličke crkve sinagogi. Benedikt XVI. već je 2005. boravio u sinagogi u Koelnu, a njegov predhodnik, papa Ivan Pavao II. posjetio je 1986. rimsku sinagogu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene