Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pravoslavni vjernici: 'Papa-heretik'

Papa: Politički islam šteti kršćanima i muslimanima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Benedikt XVI. je, posljednjeg dana svog boravka na Cipru, pozvao na poduzimanje hitnih međunarodnih napora kako bi se izbjegle 'veće tragedije' na Bliskom istoku.

'Ponavljam svoj osobni poziv za poduzimanje međunarodnih napora, hitnih i usklađenih, u rješavanju sadašnjih tenzija na Bliskom istoku, posebno u Svetoj zemlji, prije nego takvi sukobi ne dovedu do većih tragedija', kazao je Benedikt XVI. na misi u sportskom centru u Nikoziji, pred oko 8000 ljudi.

Pročitajte i ovo Brod humanitarne pomoći kreće s Cipra Stanovnici Gaze gladuju Humanitarna pomoć odaslana morskim putem: "300 kamiona s hranom trebalo bi ući u Gazu svakog dana" Papa Franjo završio u bolnici Otkazao obveze Papa se vratio iz bolnice: U posljednje vrijeme ima niz zdravstvenih problema

Benedikt XVI. završava na Cipru svoje prvo putovanje u neku većinski pravoslavnu zemlju, dok se povećavaju tenzije na Bliskom istoku nakon izraelskog napada na flotilu s humanitarnom pomoći za Gazu u kojem je smrtno stradalo devet osoba. Istodobno je Vatikan objavio radni dokument za biskupsku sinodu o Bliskom istoku koja će se održati u listopadu. U njemu se navodi kako bi nestanak kršćana predstavljao gubitak za pluralizam koji je oduvijek karakterizirao zemlje Bliskog istoka. Prije 60 godina kršćani su činili 20 posto stanovništva Svete zemlje, a danas ih je ne više od dva posto.

U dokumentu se ističe da su palestinsko-izraelski sukob, politička nestabilnost u Libanonu i rat u Iraku glavni razlozi zbog kojih kršćani napuštaju tu regiju. Također se upozorava na 'struju ektremizma' koju je proizveo rast 'političkog islama' u arapskim zemljama, Turskoj i Iranu koja šteti i 'kršćanima i muslimanima'.

Ističući 'veliku patnju' koju su proživjeli kršćani posebice na palestinskom teritoriju, u Iraku i Egiptu te njihovu 'neprocjenjivu ulogu' u životu i povijesti regije, Benedikt XVI. izrazio je nadu da će se 'njihova prava sve više poštovati', te da neće 'više nikada ni na koji način biti diskriminirani'.

>> Vatikan: Nestanak kršćana gubitak za pluralizam

Papin posjet Cipru bio je namjenjen jačanju dijaloga među religijama. Također je grčke i turske čelnike pozvao na 'mudrost i snagu u zajedničkom radu za pronalaženje rješenja podijele Cipra'. Dvadesetak pravoslavnih vjernika prosvjedovalo je ispred sportskog centra u Nikoziji, uoči početka mise, nazivajući Papu 'heretikom'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene