Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavio Vatikan

Papa planira promijeniti proceduru poništenja brakova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Franjo naložio je reviziju i pojednostavljenje crkvenih propisa o poništenju braka, objavio je u subotu Vatikan.

Papa je imenovao 11-člano povjerenstvo odvjetnika za crkveno pravo i teologa koji bi trebali predložiti reformu te procedure, koju želi "pojednostaviti i poboljšati štiteći u isto vrijeme načelo nerazrješivosti braka".

Pročitajte i ovo Papa Franjo Opsežno objašnjenje Katolički biskupi protive se blagoslovu istospolnih parova: Vatikan ih pokušao umiriti novim objašnjenjem Papa Franjo na misi Papa uputio važnu poruku: "Trebali bi živjeti svaki dan i svaki trenutak sa zahvalnošću i nadom"

Poništenje braka crkvena je odluka da brak nije ni bio valjan po crkvenom pravu jer nisu bili ispunjeni neki preduvjeti, poput slobodne volje, psihološke zrelosti i spremnosti da se imaju djeca.

Zadnjih deset godina mnogi su se parovi tužili da je ta procedura presložena i zastarjela.

Većina poništenja braka izvodi se na lokalnoj biskupijskoj razini. Svaku odluku mora razmotriti drugi sud, što reformatori smatraju suvišnim korakom koji bi trebalo ukinuti.

Crkva ne priznaje razvod. Katolici koji se razvedu i ponovno vjenčaju izvan Crkve smatraju se i dalje vjenčanima s prvim supružnikom i po Crkvi žive u grijehu zbog čega ne mogu primati sakramente poput pričesti.

Položaj razvedenih i ponovno vjenčanih katolika koji žele biti punopravni članovi Crkve predmet je velike rasprave, posebice u SAD-u i Njemačkoj, i bit će jedna od glavnih tema na Biskupskoj sinodi u Vatikanu idući mjesec.

Papa Franjo kaže da je otvoren prema promjenama. To je i dokazao prošli tjedan vjenčavši u bazilici sv. Petra 20 parova, od kojih su neki već otprije živjeli zajedno i imaju djecu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene