Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak kaznenog gonjenja

Papa 'odlučno' protiv seksualnog zlostavljanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Franjo zatražio je da se djeluje 'odlučno' protiv seksualnog zlostavljanja koje su počinili pripadnici klera, ugostivši prefekta Kongregacije za doktrinu vjere, zaduženog za te poslove.

'Sveti Otac je posebno zatražio da Kongregacija, prateći liniju koju je uspostavio Benedikt XVI., djeluje odlučno glede slučajeva seksualnog zlostavljanja', piše u priopćenju Vatikana.

Pročitajte i ovo Amit Soussana 55 dana torture "Držali su me okovanu u dječjoj sobi. Natjerao me da maknem ručnik i prislonio mi pištolj na čelo" Nasilje; ilustracija - 3 Policija traži napadače Napad na maloljetnike na Trgu šokirao građane: Policija još traži napadače, majka žrtve uputila apel

To je prvi put da argentinski Papa govori javno i izravno o tim zlostavljanjima koja su trajala više desetljeća, a uključivala su više desetaka tisuća djece. Zatražio je 'unapređivanje mjera zaštite maloljetnika i pomoć onima koji su u prošlosti morali podnijeti takvo nasilje'.

Na liniji svojeg prethodnika, Papa je zatražio nastavak 'kaznenog gonjenja krivaca te angažman biskupskih konferencija za formuliranje i provođenje direktiva potrebnih u tom području'. Također je kazao da su 'u njegovim molitvama za one koji pate, žrtve seksualnog zlostavljanja prisutne na poseban način'.

>> Papa Franjo: Žene imaju glavnu ulogu u razumijevanju vjere

Kriza glede seksualnog zlostavljanja počela je u Katoličkoj crkvi u američkom Bostonu 2002. kada su mediji počeli izvješćivati kako su slučajevi zlostavljanja bili sustavno zataškavani a svećenici zlostavljači prebacivani iz župe u župu umjesto da budu lišeni svećeničkog zvanja i predani civilnim vlastima.

Otada je Crkva u mnogim zemljama uspostavila pravila za bavljenje slučajevima zlostavljanja u prošlosti, sprječavanje novih slučajeva, prijavu zlostavljanja policiji i sprječavanje potencijalnih zlostavljača da uopće postanu svećenici.

Skupine žrtava međutim kažu kako treba još mnogo toga razotkriti o tome kako se Crkva ponašala u prošlosti i žele da više biskupa koji su znali za zlostavljanje budu pozvani na odgovornost. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene