Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubijeni jer su kršćani

Papa, Iran, Jordan i monarhije Zaljeva osudili ubojstvo egipatskih kopta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Franjo izrazio je u ponedjeljak duboku tugu zbog mučeništva 21 egipatskog kopta koji su ubijeni samo zato što su kršćani, a zločin koji je u Libiji počinila radikalna Islamska država (IS) osudili su Iran, palestinski pokret Hamas, Jordan te naftne monarhije Perzijskog zaljeva.

"Ubijeni su samo zato što su kršćani. Krv naše kršćanske braće svjedočenje je vjere i nije važno jesu li katolici, pravoslavci, luterani, kopti: to ne zanima njihove progonitelje koji u njima vide samo kršćane", rekao je papa Franjo.

Pročitajte i ovo Bruna Papić u Sinju - 4 Sinjani nezadovoljni Ivan Bulj vraća se u Sinj? Građani ogorčeni: "To ne bi bilo pametno" Ivan Bulj izišao iz zatvora Ubojica na slobodi Ivan Bulj, koji je prije 22 godine ubio 17-godišnju Anđelu, izišao iz zatvora: "Nevin sam. Svakako ću se vratiti u Sinj''

Poglavar 1,2 milijarde katolika u svijetu, Franjo je rekao da su oni mučenici svih kršćana i "zakonito" je zaustaviti nepravednog agresora.

Džihadistička skupina Islamska država (IS) objavila je u nedjelju videosnimku pogubljenja osoba koje je predstavila kao egipatske kršćane, kopte, koje je nedavno bila otela u Libiji. Njihov zločin osudile su brojne zapadne zemlje, a Egipat koji je u zoru napao uporišta IS-a pozvao je na odlučnu intervenciju u Libiji.

Egipat: U sukobima kršćana i muslimana jedna osoba ubijena, 84 ranjene

Iransko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je "neljudski zločin" i ocijenilo da je izveden "kao bi se poremetili odnosi vjernika monoteističkih religija u interesu cionističkog režima".

Palestinski pokret Hamas, kojeg Zapad smatra terorističkim organizacijom, osudio je "okrutni zločin" i rekao da je ukaljao ugled islama i načelo tolerancije razarajući odnose između arapskih muslimana i kršćana koji žive zajedno "na našim zemljama stoljećima otkako im islam jamči mir i sigurnost".

Pogubljenje egipatskih kopta, kojima su pripadnici IS-a odrubili glave i snimku objavili na internetu, u ponedjeljak su osudile i države Perzijskog zaljeva.

To je "okrutan zločin", objavio je šef diplomacije Ujedinjenih Arapskih Emirata, države koja je glavni zajmodavac režima egipatskog predsjednika Abdela Fataha al-Sisija.

Zločin su osudile i druge naftne monarhije: Saudijska Arabija, Katar, Bahrein, Kuvajt. Kraljevina Jordan osudila je "kukavički kriminalni čin" i pozvala sve da se udruže "i iskorijene ekstremističku i terorističku ideologiju".

Nakon pada i ubojstva libijskog vođe Moamara Gadafija u listopadu 2011. Libija je potonula u kaos, pobunjeničke milicije ojačale su i danas kroje pravdu u toj naftom bogatoj zemlji.

Stanje se dodatno pogoršalo zadnjih mjeseci jer postoje dvije paralelne vlade i dva parlamenta, a nasilje je eksplodiralo na istoku i na zapadu te zemlje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene