Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otputovao u Rim

Papa Franjo završio afričku turneju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Franjo je u ponedjeljak iz Banguija otputovao u Rim nakon završetka afričke turneje tijekom koje je pohodio Keniju i Ugandu, te Srednjoafričku Republiku koja je bila posljednja postaja njegova putovanja po Africi.

U prigodi posjeta Banguiju gdje je bio raspoređen velik broj pripadnika UN-ovih snaga (MINUSCA), Papa je tijekom jutra posjetio glavnu džamiju u PK5, muslimanskoj enklavi u prijestolnici Srednjoafričke Republike gdje su svakodnevni napadi pripadnika kršćanskih i animističkih milicija.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Ukrajinci bijesni Rusi likuju zbog papine izjave: "To je poruka Zapadu da prizna da je u krivu" Dmitro Kuleba Osvrnuo se na duhove prošlosti Ukrajinski ministar oštro odgovorio papi: "Naša zastava je žuto-plava, a njega pozivam da izbjegne ponavljanje pogrešaka iz prošlosti"

"Kršćani i muslimani su braća" i moramo reći "ne osveti, nasilju i mržnji", istaknuo je Sveti Otac nakon dolaska u džamiju gdje ga je primio veliki imam Nehedi Tidžani u nazočnosti katoličkih i protestantskih izaslanstava.

Papa se obratio nekoliko stotina ljudi, među kojima su bili izbjeglice s kojima se sastao u krugu džamije, u opuštenu ozračju premda uz jako osiguranje plavih kaciga koje su stražarile na minaretima.

Papa: Odnos prema migrantima je test naše čovječnosti

Papin posjet koji je zbog sukoba što se već dvije godine vode u Srednjoafričkoj Republici zamalo otkazan i pretrpio izmjenu programa, pratili su deseci tisuća oduševljenih stanovnika, u izbjegličkim naseljima, u katoličkoj katedrali, u glavnoj džamiji i na stadionu koji prima 20.000 ljudi, gdje je održao zadnju misu uoči povratka u Rim.

Papa je doputovao u nedjelju u Srednjoafričku Republiku, a u ponedjeljak je završio svoj obilazak po afričkim zemaljama tijekom kojega je još posjetio Keniju i Ugandu.

Sastao se s privremenom predsjednicom Srednjoafričke Republike Catherinom Samba-Penza i održao misu na kojoj je pozvao kršćane da oproste svojim neprijateljima kako bi pobijedili nasilje.

Riječ je o 11. putovanju u inozemstvo 78-godišnjeg Jorgea Bergoglija otkad je u ožujku 2013. imenovan papom. Njegovo putovanje dolazi usred velikih napetosti u međunarodnim odnosima, neposredno pošto je Turska srušila ruski borbeni zrakoplov u Siriji, te nakon terorističkih napada u Parizu i napada u glavnom malijskom gradu Bamaku kojim su džihadisti pokušali destabilizirati Afriku. U pet dana natrpanog rasporeda, od 25. do 30. studenoga, Papa je pronosio poruke mira, socijalne pravde i dijaloga između islama i kršćanstva.

Održao je 19 govora i saslušao svjedočanstva djece vojnika, žrtava AIDS-a i žrtava ratova i bijede. Glavni događaj zbio se u nedjelju, 29. studenoga, kada je Papa otvorio Sveta vrata u katedrali u Banguju, deset dana prije nego što će u Rimu proglasiti početak Svete godine milosrđa. Franjo očekuje da će proglašenjem toga jubileja (Svete godine) pridonijeti pomirenju i oprostu u katoličkom svijetu i izvan njega. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene