Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Simboličan posjet

Papa u Kolumbiji kao glasnik mira, pomirenja i oprosta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Franjo u srijedu počinje visoko simboličan posjet Kolumbiji, namijenjen jačanju mirovnog procesa kojim je okončan polustoljetni sukob u toj zemlji.

Kolumbijska vlada u studenome prošle godine sklopila je mirovni sporazum s Kolumbijskim oružanim revolucionarnim snagama (FARC), za što je predsjednik Juan Manuel Santos nagrađen Nobelovom nagradom za mir. "Franjo će nam pomoći da otkrijemo što je potrebno da se ponovo ujedinimo kao nacija", rekao je monsinjor Fabio Suescun, glavni organizator posjeta.

Pročitajte i ovo Dmitro Kuleba Osvrnuo se na duhove prošlosti Ukrajinski ministar oštro odgovorio papi: "Naša zastava je žuto-plava, a njega pozivam da izbjegne ponavljanje pogrešaka iz prošlosti" Papa Franjo Papa prihvatio Poljski biskup dao ostavku: Bio je nemaran oko slučajeva svećeničkog zlostavljanja djece

U ratu kolumbijske vlade i ljevičarske milicije poginulo je od 1964. godine oko 260.000 ljudi, 60.000 ih se smatra nestalima, a sedam je milijuna ljudi raseljeno. Vatikan i Papa bili su glasni zagovornici mirovnog procesa, a Franjo je rekao da će posjetiti Kolumbiju tek kada nasilje završi i uz jamstvo "da neće biti povratka na staro".

Franjo u Kolumbiju dolazi nakon potpunog razoružanja FARC-a i njegove pretvorbe u legalnu političku stranku koja je, doduše, zadržala isti akronim u naslovu. "Papu dočekujemo otvorenih ruku, otvorenih srca, kao glasnika mira i pomirenja", kaže predsjednik Sanros.

"On nam je dao snagu, dao nam je poticaj, ohrabrio je sve Kolumbijce da prihvate mir i sada nam dolazi pokazati put do jedinstva, pomirbe i oprosta", naglasio je Santos. Franji će to biti dvadeseto putovanje otkad je na čelu Katoličke crkve i peto u rodnu mu Latinsku Ameriku, nakon Brazila, te Bolivije, Ekvadora, Paragvaja koje je posjetio u jednom navratu, Kube i Meksika. U svojoj rodnoj Argentini kao Papa još nije bio.

Franjo će u Kolumbiji provesti pet dana, a posjetit će prijestolnicu Bogotu i gradove Villavicencio, Medellin i Cartagenu. S kolumbijskim i latinoameričkim biskupima sastat će se u Bogoti, beatificirati dvojicu ubijenih svećenika u Villavicenciju, služiti misu pred milijunom vjernika u Medellinu i položiti kamen temeljac utočištu za beskućnike u Cartageni.

Očekuje se da će ga na raznim događanjima vidjeti četiri milijuna ljudi, a više od 36 tisuća vojnika i policajaca brinut će za njegovu sigurnost. Franjo će biti treći papa u Kolumbiji, nakon Pavla VI. 1964. i Ivana Pavla II. 1986. Kolumbija je sedma najveća katolička zemlja, jer je 94 posto od 48 milijuna Kolumbijaca kršteno. Praktičnih katolika, kao i drugdje u Latinskoj Americi, znatno je manje. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene