Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bili su neistomišljenici

Papa Franjo smijenio glavnog čelnika za nauku vjere

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Franjo u subotu je smijenio teologa na najvišoj poziciji u Vatikanu, konzervativnog njemačkog kardinala koji se ne slaže s papinom vizijom inkluzivnije Crkve.

U kratkom priopćenju iz Vatikana navodi se da petogodišnji mandat kardinala Gerharda Ludwiga Muellera na čelu Kongregacije za nauk vjere, ključnog odjela čiji je zadatak obrana katoličke doktrine, neće biti obnovljen, izvještava Reuters.

Pročitajte i ovo Victor Manuel Fernandez Podigao prašinu Htio je pomoći: Vatikanski kardinal osim poljupca slikovito opisao i - muški i ženski orgazam Papa Franjo Opsežno objašnjenje Katolički biskupi protive se blagoslovu istospolnih parova: Vatikan ih pokušao umiriti novim objašnjenjem

Pozicija na čelu Kongregacije za nauk vjere jedna je od najvažnija uloga koju Papa dodjeljuje u vatikanskoj hijerarhiji nakon izbora Vatikanskog državnog tajnika. Većina kardinala na ovoj poziciji ostane dok se ne povuku u mirovinu, što je u slučaju Muellera moglo biti za šest godina.

Šezdesetdevetogodišnjeg Muellera će naslijediti 73-godišnji španjolski nadbiskup Luis Francisco Ladaria Ferrer koji je, poput pape, član jezuitskog reda, te kojeg smatraju blagom osobom koja ne voli biti u centru pažnje, za razliku od Muellera koji se često pojavljuje u medijima.

"Oni govore isti jezik i Ladarija je netko tko je blag. On se ne raspravlja s papom i nije mu prijetnja", izjavio je jedan od svećenika u Vatikanu koji je insistirao na anonimnosti.

Od svoje izborne 2013. godine, Papa Franjo nastojao je dati nadu i potporu onima koji su s njim htjeli graditi inkluzivniju viziju Crkve usredotočenu na milosrđe, a ne na stroga uvjetovanja i pravila koja su zastarjela.

Mueller je jedan od kardinala koji su se upravo oko takve vizije javno sukobljavali s papom.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene