Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uskoro izlazi knjiga

Papa Franjo se povjerava: O ženama, komunizmu i psihoanalizi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U knjizi razgovora koja izlazi početkom rujna papa Franjo "zahvaljuje Bogu što je upoznao prave žene" u svom životu, ističe "komunističku" stranu kršćana i kaže da je posegnuo za psihoanalizom, prenosi francuski list Le Figaro.

List je u svom dodatku Figaro Magazine koji izlazi petkom, objavio dijelove te knjige pod nazivom "Politika i društvo" nastale iz razgovora Svetog Oca i francuskog znanstvenika Dominiquea Woltona.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Ukrajinci bijesni Rusi likuju zbog papine izjave: "To je poruka Zapadu da prizna da je u krivu" Dmitro Kuleba Osvrnuo se na duhove prošlosti Ukrajinski ministar oštro odgovorio papi: "Naša zastava je žuto-plava, a njega pozivam da izbjegne ponavljanje pogrešaka iz prošlosti"

Papa u njoj opetuje svoje poruke o otvaranju koje je zadnjih godina iznio u vezi s nekim osjetljivim temama o kojima se raspravlja u društvu i u Crkvi, napose o otvaranju prema migrantima, o sekularnosti, svećenicima pedofilima, braku osoba istog spola, odnosima s islamom i pričešćivanju osoba u drugom braku.

No Jorge Bergoglio je u razgovoru spomenuo i osobe koje su obilježile njegov život, napose žene. "Zahvaljujem Bogu što sam u svom životu upoznao prave žene", rekao je.

Najviše je zahvalan, kazao je, svojim dvjema bakama i majci koju su "teškoće snalazile jedna za drugom", pa i fizička patnja, te sestri.

"U pubertetu sam imao i prijateljice, 'djevojke' ... Druženje sa ženama me obogatilo", dodao je Papa koji kaže da je "naučio, i to u kasnijim godinama, da žene gledaju na stvari drukčije od muškaraca" te da je "važno čuti i njihov glas".

Usto je kazao da je na njega znatno utjecala komunistička aktivistkinja Esther Ballestrino de Careaga, ubijena u vrijeme diktature u Argentini (1976. - 1983.) pošto je sudjelovala u osnivanju pokreta Majke sa Svibanjskog Trga koji je osudio nestanak i ubojstvo djece u vrijeme tog režima.

"Jednom su mi rekli: Vi ste komunist! Ne, kršćani su komunisti. Drugi su nam preoteli našu zastavu!", rekao je.

Franjo je također kazao da je s 42 godine "išao k psihoanalitičarki koja je bila Židovka". Išao je k njoj jednom na tjedan tijekom šest mjeseci "kako bi razjasnio neke stvari". "Bila je jako dobra osoba koja mi je puno pomogla", rekao je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene