Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GODINA MILOSRĐA

POVIJESNI DAN Započeo ritual koji se u katoličkoj Crkvi održava od 1500. godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Franjo, otvaranjem vrata bazilike Svetog Petra označio je početak Svete godine, tridesete u vatikanskoj povijesti, koju će uz tradicionalan oprost posvetiti i milosrđu.

Papa Franjo otvorio je vrata bazilike Svetog Petra u Rimu čime je označio početag Svete godine, tridesete u vatikanskoj povijesti, a u tijeku je ritual koji se u katoličkoj Crkvi održava od 1500 godine.

Pročitajte i ovo Papa Franjo Opsežno objašnjenje Katolički biskupi protive se blagoslovu istospolnih parova: Vatikan ih pokušao umiriti novim objašnjenjem Papa Franjo na misi Papa uputio važnu poruku: "Trebali bi živjeti svaki dan i svaki trenutak sa zahvalnošću i nadom"

Godina milosrđa počinje 8. prosinca, na blagdan Bezgrešnog začeća Marijina i na pedesetu godišnjicu Drugog vatikanskog koncila.

Godina milosrđa trajat će od 8. prosinca 2015. do 20. studenoga iduće godine. Sveta godina ili Jubilej posebno je vrijeme koje po tradiciji u Rim dovodi milijune vjernika po opći oprost za njihove grijehe.
Franjo, kojemu je milosrđe jedna od glavnih tema njegova papinstva, rekao je u srijedu da svijet, uključujući i Katoličku Crkvu, mora "spoznati da okrutnost i osuda nisu pravi put".

Po pravilima petsto godina starog ceremonijala, papa Franjo će početi Svetu godinu otvaranjem Svetih vrata na Bazilici svetog Petra (prva vrata zdesna), što je čin koji hodočasnicima, grešnicima simbolično otvara put iskupljenja.

Nadbiskup Rino Fisichella, predsjednik Pontifikalnog vijeća za novu evangelizaciju, vatikanskog dikasterija koji je glavni organizator događanja, rekao je da očekuje 40 do 50 tisuća ljudi na svečanosti.

Sveta vrata otvorena u katedralama diljem svijeta

U nedjelju 13. prosinca, prvi put u povijesti vrata katedrala diljem svijeta bit će otvorena za sve vjernike, kako bi svi oni koji ne mogu doći u Rim, mogli na taj način prisustvovati ovom povijesnom događaja.

Broj hodočasnika koji su već stigli u Rim, kao i broj onih koji će u mjesecima koji slijede doći, brine rimske vlasti jer dolaze nakon terorističkih napada u Parizu i američkih upozorenja da bi talijanski glavni grad i Trg svetog Petra mogli biti među idućim metama.

PAPA PRIZNAO 'Osjećam se kao grešnik'

Prije dva tjedna rimske su vlasti predstavile sigurnosni plan koji, među ostalim, predviđa 2000 policajaca i vojnika više na ulicama te više nadzornih kamera. Na ulazu u Vatikan postavljeni su novi 'rendgeni' za pregled ljudi, bit će proglašena zona zabrane letenja iznad Rima, a spreman je i radarski sustav za presretanje i rušenje dronova.

Prije otvaranja Svetih vrata u Rimu, već je otvorio jedna u katedrali u Banguiju za nedavna posjeta Srednjoafričkoj Republici, a naredio je i da se barem po jedna sveta vrata otvore u svakoj župi u svijetu, ponudivši tako vjernicima mogućnost da hodočaste mnogo bliže domu.

Također je objavio da će diljem svijeta poslati "misionare milosti" koji će moći dati oprost u njegovo ime, te je svim svećenicima, a ne samo biskupima, dopustio ispovijedanje teških grijeha poput pobačaja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene