Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nosi im novu nadu

Papa Franjo posjetit će jedan od naopasnijih gradova na svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanovnici najopasnijeg mjesta na svijetu, meksičkog grada Ciudad Juareza, nadaju se da će dolazak Pape Franje gradu donijeti novi nadu svima onima koji još uvijek osjećaju bol ožiljaka nastalih nakon dugog niza godina zastrašujuće vladavine i nasilja kartela.

Na samom vrhuncu nasilja, 2010. godine, koje je nastalo kao rezultat brutalnog rata kartela droge, Ciudad Juarez našao se uz bok Kabulu i Bagdadu na listi najopasnijih gradova na svijetu. Tih je godina više od 200.000 stanovnika napustilo grad u nadi da će se spasiti od zločina od strane kartela Juarez i Sinaloa koji su se borili za preuzimanje vodstva u krijumčarenju droge na sjever u SAD.

Pročitajte i ovo Ilustracija Širenje sukoba Zlokobna najava svjetske velesile: Iran će napasti Izrael, upućeno upozorenje Palestinska djeca prekrivena prašinom od izraelskog zračnog napada sjede u krugu bolnice u Rafahu, u južnom pojasu Gaze Apel Svetog Oca Papa o ratu u Gazi: "Za ime Božje, prestanite!"

Kao rezultat ovog rata droge zabilježene su brojne žrtve. Stotine žena je nestalo čija su tijela kasnije pronađena u okolnim pustinjskim područjima.

Nakon uhićenja kralja koji je sijao strah među stanovnicima, vođe kartela Juarez, Vincentea Carrilla, u grad se vratio život. Broj ubojstava u Ciudad Juarezu koji je 2010. bilježio smrtne slučajeve brojkama većima od tisuću, spustio se na troznamenkaste iznose.

Samo nekoliko tjedan prije službenog posjeta crkvenog poglavara, pape Franje u Ciudad Juarez vratila se nada. Papa će grad posjetiti 17. veljača, a tom će se prilikom obratiti masi na gradskom trgu te posjetiti zatvorenike zloglasnog zatvora Cereso 3.

Posjet pape Franje Ciudadu Juarezu dokaz je papine politike koja naglasak stavlja na marginalizirane skupine i imigrante, Ovaj se grad nalazi na pograničnom području te je poznat po velikom broju ilegalnih prelazaka ljudi koji bolji život odluče potražiti u SAD-u.

'Iz nekog razloga, Bog je izabrao upravo njega da bude papa, da ima više poniznosti prema onima kojima je to najpotrebnije. On će posjetiti zatvore kako bi svim zatvorenicima dao nadu i blagoslov da krenu naprijed. Posjetit će upravo one kojima su nada i vjera najpotrebnije', rekla je stanovnica Ciudad Juareza, Maria Perez.

Između 2008. i 2012. u Ciudad Juarezu ubijeno je oko 12.000 ljudi. Ove brojke ne uključuju tisuće nestalih čija tijela nikada nisu pronađena ili nisu identificirana.

Lokalni svećenik navodi kako će posjet pape Franje stanovnicima pružiti jedno pročišćenje.

'To je dar od Boga ovom gradu koji je pretrpio mnogo, na razne načine, a posebice posljednjih nekoliko godina, od početka nasilja koje je za sobom ostavilo na tisuće mrtvih. No ne mislim da će ovaj posjet biti samo pročišćenje grada i utjeha vjernicima, već će njegov posjet donijeti nadu onima koji su je izgubili', kazao je svećenik Arturo Veleta.

Papa Franjo u Mexicu će provesti pet dana. Osim Ciudad Juareza, posjeti će Mexico City, zajednice San Cristobal de Las Casas u Chiapasu i Moreliu, piše Reuters.

U programu Pape stoji kako se planira sastati i s meksičkim predsjenikom Enriqueom Penom Nietom i drugim dužnosnicima kako bi raspravljali o pitanjim okoliša, sigurnosti, hrane, zaštite za imigrante, ljudska prava i borbi protiv siromaštva. Ovo će biti četvrti posjet pape Franje Latinskoj Americi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene